Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) Başkanı Mehmet Özkardaş, her yıl ortalama olarak 700-800 milyon TL (400 milyon dolar) tutarında kayıt dışılık ve vergi kaçağı yaşandığını iddia etti.

Özkardaş, tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizdeki en büyük soygun, kayıt dışılık ve vergi kaçakçılığıdır” denildi.

Hükümetin, “Vergi ve Stok Affı Yasa Tasarısı”nı yasa gücünde kararnameyle geçirdiğini belirterek, eleştiren Özkardaş, “2007 - 2013 (her iki tarih dahil) vergilendirme dönemlerini kapsayan ve yedi yıl geriye dönük vergi ve stok affı; vergi kaçırmayı özendiren, vergisini zamanında ve tam ödeyenleri rencide eden bir uygulamadır” ifadesini kullandı.

“KÜÇÜK ESNAFA YÖNELİK DEĞİL”

Özkardaş, bu uygulamanın küçük esnafa yönelik olmadığını; yıllarıdır vergi kaçıran, stok sayımı yapılmayan ve kesinleşmiş vergisi olanlara hem yüzde 3 oranından vergi oranı uygulaması ve hem de vergisinin yüzde 45’ini bağışlayarak, tüm cezalarından ve gecikme zamlarından da vazgeçilmesini getiren bir uygulama olduğunu savundu.

Tüketicinin peşin ödediği ve devlete verilmesi gereken ancak yıllardır verilmeyen KDV’nin de bu af kapsamda olduğunu söyleyen Özkardaş, 2007 - 2013 (her iki tarih dahil) vergilendirme dönemlerini kapsayan ve yedi yıl geriye dönük vergi ve stok affının, vergi kaçırmayı özendiren, vergisini zamanında ve tam ödeyenleri rencide eden bir uygulama olduğunu iddia etti.

Özkardaş, hükümete, “Üç yüzün üzerinde olan ve maliyenin denetimindeki antrepolarda en son ne zaman stok sayımı yapılmıştır? Yapılan bu vergi affı ile vergisi kesinleşmiş olan ve geriye dönük yedi yıllık borçları ile, ceza ve gecikme zamlarının silinmesi, vergisini dürüst ödeyenlere karşı haksızlık değil midir? Vergi kaçıranları, antrepolardan gümrüğün denetimi dışında mal kaçırıp piyasaya sürenleri denetleyip, kaçırdıklarını almak yerine, neden yasa dışılıkların tescil edilmesi yoluna gidilmiştir ?” sorularını yöneltti.

Özkardaş, “Bu yapılan; herkesçe bilinen soygunların devlet tarafından yasal kılıfla örtülmesidir” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim