Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parlamenterler Birliği, kronikleşen sorunlardan kaynaklanan ağır yaraların devleti kemirip bitirdiğini, hatta çürütüp yok ettiğini belirterek, parlamenterlere “uyarı” yaptı.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin çökme noktasına geldiğini, her alanda sorunların çözümsüz kaldığını belirten eski parlamenterler, milletvekili transferlerini de “demokrasi ayıbı” olarak niteledi ve kamu kaynaklarının partizanca kullanıldığını kaydetti.

Genel Sekreter Lütfi Özter ve Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Ötüken ile birlikte Cumhuriyet Meclisi’nde “uyarı” amaçlı basın toplantısı düzenleyen Parlamenterler Birliği Başkanı Vedat Çelik, Meclis çoğunluğuna sahip UBP’yi de “pençeleşmek yerine aklın yoluna dönmeye” çağırdı.

UYARI…

Olumsuz gidişe dur deme ihtiyacı duyduklarını, bu nedenle “uyarı” niteliğinde basın toplantısı düzenlediklerini anlatan Parlamenterler Birliği Başkanı Vedat Çelik, “Ülkede yaşanan sorunların hukuki düzenlemelerle tarihin karanlığına gömülmesini; aydınlık, hakça ve insanca bir geleceğin kapısının açılmasını” istedi.

PENÇELEŞMEK YERİNE… KAYNAKLAR PARTİZANCA

Cumhuriyet Meclisi’nde çoğunluğa sahip partiyi  (UBP), “birbirleri ile pençeleşmek yerine hızla aklın yoluna dönmeye” çağıran Çelik, sosyo-ekonomik yaşam düzeyinin gerilediğini, işsizlik ve yokluğun kader haline geldiğini, kamu kurumlarının gerekli hizmeti veremez durumda olduğunu, kamu kaynaklarının partizan amaçlar için kullanıldığını kaydetti.

Meclis’te temsil çoğunluğu sağlayanların sorunlara çözüm, dertlere çare bulma gibi  asli görevlerini unuttuğunu söyleyen Çelik, “Devlet imkan ve olanaklarını alenen kişisel siyasi çıkar ve ihtiras peşinde kullanmakta sınır tanımaz bir noktaya gelmiş durumdadırlar” ifadelerini kullandı.

LTB ÇARPICI GÖSTERGE…

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlara da değinen Çelik, belediyede yaşananların  ülke genelindeki kaosun en çarpıcı göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

Sorunların çözümsüz kalması ve yaşanan iktidar boşluğu nedeniyle sendikaların hak arama çabalarının ölçüsü kaçan davranışlara yol açtığını kaydeden Çelik, “Bazı sendikalar Rum Yönetimi’nin kapısını çalma, Hristofyas’tan yardım talep etmeyi dahi düşünme noktasına geldi. Buna şiddetle karşıyız. Bunlar sakıncalı ve ayıp davranışlardır. Bu gelişmenin bir nedeni de, sorunları zamanında çözüm çabasında gerekli titizlik ve beceriyi ortaya koyamayanlardır” diye konuştu.

EĞİTİM, SAĞLIK ÇÖKME NOKTASINDA…İKTİDAR BOŞLUĞU…

Parlamenterler Birliği Başkanı Çelik, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi devletin temel görevlerinde hizmetlerin durma, hatta çökme noktasına geldiğini de söyledi.

Anayasa ve yasalara göre tarafsız olması gereken kurumların dahi siyasi kavganın merkezine çekilerek görev yapamaz hale getirildiğini anlatan Çelik, iktidar boşluğundan kaynaklanan sorunların çözümünün devlet kurumlarının elinden çıkarak bazı sivil toplum örgütlerinin eline geçtiğini ifade etti.

KAOS VE ANARŞI…

Çelik, hukuk devleti ve hukuki kuralların çiğnenmesinin usul ve yönetim biçimi haline geldiğini, bunun da toplumsal kaos ve anarşi anlamına geldiğini vurguladı.

Çelik, yaşanan sorunların hızla çözümlenip devlete ve siyasi kurumlara güvenin sağlanamaması halinde Güney Kıbrıs ile bir süre sonra başlayacak müzakerelerin ulusal dava açısından ağır bir hezimetle sonuçlanmasının önüne geçilemeyeceğini söyledi.

TRANSFERLER DEMOKRASİ AYIBI…

Anayasa, Seçim ve Halkoylaması Yasası ile Siyasal Partiler Yasası”nda değişiklikler yapılmadan erken seçime gitmenin sorunları çözmeyeceğini de vurgulayan Çelik, milletvekili transferlerinin demokrasi ayıbı olduğunu söyledi.

Çelik, “anti demokratik delege tayinlerinin, devletin en üst makamında anti demokratik bir egemenliğin yolunu açabildiğini” de ekledi.

Editör: TE Bilisim