Son günlerde basının gündeminde olan “kahkaha gazı” ile ilgili olarak, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu açıklamada bulundu.

“Kahkaha gazı” olarak bilinen gaz, nitroz oksit olup, oda sıcaklığında, renksiz, yanıcı olmayan, hafif tatlı ve kokulu bir gazdır. Genellikle cerrahide ve dişçilikte anastezik ve ağrı kesici olarak kullanılır. Ayrıca araba yarışlarında ve gıda endüstrisinde de kullanılan bir gazdır.

Solunduğu zaman öfori etkisi (mutluluktan uçma ve yerinde duramama) yarattığı nedenle, gülme gazı olarak da adlandırılmıştır.
Gıda sektöründe özellikle gıda katkı maddesi olarak, ayrıca krem şanti, köpük oluşturmada itici gaz olarak, yine, patates çipsi gibi atıştırmalık yiyecekler poşetlenirken bakteri oluşumunu önleme gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

Bakanlığımıza bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü de gıda maddelerinin ülkeye girişinden sorumlu bir birim olarak, bahse konu gaza yukarıda bahsedilen kullanımlar doğrultusunda 2011 yılından itibaren ithal izni vermektedir. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü tarafından nitröz oksit gazına en son Ağustos 2015 tarihinde ön izin düzenlenmiştir.

Basına yansıyan haberlerde polis tarafından ele geçirilen emarelerde de içerik nitröz oksit olup, ambalajlar üzerinde gıda sektörü için kullanımı olduğu, solunmasının insan sağlığına zararlı olduğu ve kesinlikle bu amaç için kullanılmaması gerektiği ibareleri yer almaktadır.

Dolayısıyla, Bakanlığımızdan ön izin alarak ithal edilen maddelerin amacı dışında kullanıldığı, ayrıca kaçak yollardan da ülkeye sokulduğu tespit edilmiştir.

Bahse konu maddenin suistimal edilmesi halinde kişilik değişmesi, gerçekleri algılayamama, baş dönmesi, sersemlik, öfori, sese karşı algılamalarda bozukluk, kolay etki altına girme, hayal gücünün artması, halüsinasyon gibi etkiler ortaya çıkmaktadır.

Bunlar yanında, mental aktivitelerde kısa dönem kayıplar, B12 Vitamini eksikliğine bağlı uyuşukluk, omurga bozuklulukları, beyin dokusunda bozukluk, uyuşma-karıncalanma , görmede bozukluk, fiziksel hareketlerde ve özellikle elleri kullanmada sorun, hamile kadınlarda riskler ve nefessiz kalma, boğulma gibi yan etkileri bulunmaktadır. Son yıllarda bahse konu gaza bağlı ölümlerin de arttığı bilinmektedir.

Bu nedenle, kimsenin yasaları delmemesi, toplum sağlığını riske atacak tutum ve davranışlarda bulunmaması. Aksi takdirde, yasalar doğrultusunda gerekli her türlü tedbir ve ceza uygulanacaktır. Amacı dışında kullanılmaması için gerekli her türlü tedbirBakanlığımız tarafından alınmıştır.
Editör: TE Bilisim