Çevik Uraz Konferans Salonu’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen panele yoğun ilgi gösteren öğrencilerin yanı sıra panelde konuşmacı olarak UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, Avukat Ayşe Öztabay ve Sim TV Program Yapımcısı Çicek Göçkün Bayramoğlu yer aldı.

“Aile Yasası’nda kadın-erkek eşitlik mekanizması yürürlüğe girmelidir”

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, ilk olarak kadına şiddet konusuna değindi. Şiddet gören kadınların adli yardım alması gerektiğinin altını çizen Külahçı, adli yardım konusunda da sonuna kadar şiddete maruz kalan kadına destek çıkılması gerektiğini vurguladı. Şiddet gören kadınlar için kadın sığınma evleri, kadın koruma programları ve yeni yasal düzenlemelerle kadına verilen değerin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Şölen Külahçı, “Aile Yasası’na yeni tüzükler ve maddeler eklenerek kadın-erkek eşitliği mekanizmasının yürürlüğe girmesi gerekiyor.” dedi. 

“Çalışan emekçi kadınlarımız çift mesai yapıyor”

Kadın-erkek eşitliğinin paylaşılan evde başladığıni ifade eden Kanal Sim Program Yapımcısı Çiçek Göçkün Bayramoğlu, evdeki işlerde erkeklerin kadınlara yardımcı olması gerektiğini belirtti. Çalışan emekçi kadınların işten geldikten sonra evde de ev işleri ile ilgilendiğini belirten Bayramoğlu, “Çeşitli sektörlerde çalışan emekçi kadınlar hem gün boyunca çalışıyorlar hem de işten geldikten sonra ev işleri ile ilgileniyorlar. Bu yüzden emekçi kadınlarımız çift mesai yapıyorlar” dedi. Bakanlıklarda toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik seminer ve konferansların yapılması gerektiğine de değinen Bayramoğlu, hukuk önünde kadına yönelik kadın haklarının çüğnenmesi konusunda caydırıcı yasalar olması gerektiğini vurguladı. Şiddet gören kadının polis merkezlerinde şikayette bulunmaları sonucunda genelde şikayetinin geri alınması konusunda baskı yapıldığının göze çarptığını söyleyen Bayramoğlu, “Şiddet gören kadın polis merkezinde şikayette bulunuyor. Ancak eşinin baskısı sonucu şikayetini geri almak zorunda kalıyor. Şiddet gören kadın böylece tekrar şiddete maruz kalıyor.” dedi.

“Şiddet gören kadının ifadesi alınırken eğitim semineri almış yetkililer ifade almalıdır”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadının toplumdaki değerini vurgulayan Avukat Ayşe Öztabay, kadının toplumun bir parçası olduğunu ve kadına şiddet konusunda avukat olarak hukuksal yetersizliklerin olduğunu belirtti. Kadına verilen değerin hukukta arttırılması gerektiğini söyleyen Avukat Öztabay, hukuksal düzenlemelerin gerekliliğinin altını çizdi. Şiddet gören kadının avukata başvurusu ve polis merkezlerinde ifade alma konusuna da değinen Ayşe Öztabay, “Şiddete maruz kalan kadın ifade verirken çekiniyor, ifadesini tam ve net olarak veremiyor. İfade alan görevli ve yetkili polislerin kadın olması gerekiyor. Bunun yanı sıra kadına şiddet konusunda ifade alan görevli polis memurunun eğitimli kişiler olması gerekiyor ki şiddet gören kadın tekrar şiddete maruz kalmasın.” dedi. 

Editör: TE Bilisim