Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Rumların çözümün önünü kapatma tutumlarını sürdürdükleri takdirde, yeni bir yol belirlenmesi, gerekmesi halinde referanduma gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Eroğlu’nun BRTK’daki beşinci konuşması yayımlandı.

Seçim ofisinden verilen bilgiye göre, Eroğlu konuşmasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin son ziyaretinde 2015 yılı içinde bir referandum olabileceğini dile getirdiğine işaret etti ve “İşte bu nedenle size referanduma hazır olmanız çağrısında bulunuyorum. Eğer Rum komşularımız gerçekçi, iki tarafın da yararına olacak, bölgeye, iki ayrı halkın Anavatanları Türkiye ve Yunanistan’a güç katacak bir antlaşma istiyorlarsa biz hazırız” dedi.

Kıbrıslı Türklerin “ayak sürümelere” tahammülü kalmadığını, barışçı tutum ve yaklaşımlarına karşı dünyadan dışlanırken, Kıbrıslı Rumların sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin nimetlerinden yararlanması durumunun devam edemeyeceğini belirten Eroğlu, “Ayak sürümeye devam ederler çözümün önünü tıkarlarsa ne yapmamız gerektiğini Meclisimizle, siz halkımızla tartışacağız ve yeni yolumuzu belirleyeceğiz. Çok net söylüyorum; gerekmesi halinde Kıbrıs Türk halkının düşüncelerini dünyaya yansıtmak için bir referanduma gidebiliriz.”

Kıbrıs konusu ile ilgili ülkelerin Kıbrıslı türklerin kararını beklediğini ifade eden Eroğlu, adaylığının başlıca nedeninin çok kritik bir noktaya gelen süreci yarım bırakmamak olduğunu söyledi.

Eroğlu, “İki partimiz bana çağrı yapmış, halkımızın büyük bir kesimi devam etmem için telkinlerde bulunmuşken görevden kaçamazdım. Rahatımı düşünmedim, şahsi beklentilerle hareket etmedim. Halkıma, yani size, beni ben yapan insanlara karşı son bir hizmette daha bulunmak istiyorum Hedefim Kıbrıs meselesini en kısa sürede bir sonuca bağlamaktır” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI...

Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı’nın kamu işlerinin kesintisiz ve düzenle yürütülmesini ve devletin devamlılığını sağlamakla yükümlü olduğunu, görev süresi boyunca Anayasaya bağlı kalarak toplumsal birliğin sağlanmasına özen gösterdiğini kaydeden Eroğlu, seçimleri kazanması halinde toplumsal birlik ve beraberlik ruhunun daha da yükseltilmesini sağlamanın esas olacağını, Cumhurbaşkanlığı’nın teşkilat yapısının siyasal vizyon çerçevesinde düzenleneceğini belirtti.

Bu yeni yapılanma ile de bir taraftan Kıbrıs davasının savunulması güçlendirilirken diğer yandan toplumsal birlik-beraberliğin pekiştirilmesinin sağlanacağını kaydeden Derviş Eroğlu, “Toplumsal birlik-beraberlik açısından büyük önem taşıyan vatan sevgisi, devlete güven duygularının gelişmesi içinse sosyal sorumluluk projelerine, gençlik, kadın, çevre, spor, kültür-sanat, rehabilitasyon ve sağlık konularına verilen destekler artırılarak sürdürülecektir. Meclisimizin onayı ile yasasını geçirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın kuruluşu tamamlanacak ve konser salonu bitirilecektir” dedi.

Çocuk Destek ve Rehabilitasyon Merkezi Binası’nın Lefkoşa’nın Kızılbaş bölgesinde inşa edileceğine de dikkat çeken Eroğlu, “Cumhurbaşkanlığı olarak sanata, çevreye, spora ilgi ve desteği yükseltmek için bu üç alanda ödüller vereceğiz” dedi.

KADIN KONSEYİ VE GENÇLİK KONSEYİ KURULACAK

Derviş Eroğlu, geleceğin şekillenmesinde önümüzdeki birkaç yılın çok büyük önemi bulunduğunu ifade etti.

Halk Konseyi ve Danışma Kurulu ile yakın çalışmanın devam edeceğini çalışma arkadaşlarına yenilerinin ekleneceğini, Kadın Konseyi ve Gençlik Konseyi’nin kurulacağını ifade eden Eroğlu, “Hangi düşüncede olursa olsun kadınlarımız ve gençlerimiz ayrı çalışmalar yapacak, bu iki konseyde buluşacaklar ve gerek Kıbrıs konusu gerekse ülke sorunları ile ilgili düşüncelerini, çözüm önerilerini ortaya koyacaklar” dedi.

İZOLASYONLAR KALDIRILMALIDIR

Genç kesime atıfta bulunan Eroğlu, “Özgür bir genç olarak, kimselere muhtaç olmadan artık dünyadaki yerini almalısın. Gençlerimiz artık tüm dünyada diğer ülke gençleri gibi spor yapmalı, dünyaya açılmalıdır. Sanatçılarımız artık eserlerini dünya ile paylaşmalıdır... Artık bu belirsizlik bitmeli, tüm sınırlamalar, izolasyonlar kalkmalıdır” dedi.

Doğru bir çözümün zamanının geldiğini belirten Eroğlu, “Partin, siyasi düşüncen ne olursa olsun bu Konseyde sen de yer alabileceksin. Bu Konsey sayesinde, seni ilgilendiren tüm konular ve Kıbrıs konusundaki görüşme masasında senin sesin, senin düşüncelerin de olacak. Bu Konseyle masada sen de olacaksın” dedi.

Kadınlara da seslenen Eroğlu, “Siz sosyo-ekonomik yaşantımızın vazgeçilmez unsurusunuz. Kuracağımız Kadın Konseyi ile sizin sesiniz, sizin görüş ve düşünceleriniz devlete en etkin şekilde yansıyacaktır” dedi.

Birleşmiş Milletlere şu anda bildirmiş durumda olduğu 11 kişilik görüşmeci heyetin 6’sının kadın olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “ Ancak biz kadının her alanda daha ileri gitmesinde yanayız ve bununla ilgili üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız” dedi. 
Editör: TE Bilisim