Sağlık Bakanı Salih İzbul H1N1 virüsünün 6 yıldır gündemde olduğunu kaydederek, “Bu konu gereğinden fazla büyütülüyor” dedi. İzbul, “Salgın yapan virüslere takılmış özel isimler olabilir ama biz ‘domuz gribi’ ifadesini kullanmak istemiyoruz. Gribe neden olan birçok virüs tipi var, H1 N1 de bunlardan biri…”şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen İzbul, “Ülkedeki grip salgını rutin seyir içinde, anormal bir durum yok” vurgusunda bulunarak, basının konuya daha hassas yaklaşmasını istedi.

“Son bir haftada 3 bin kişi grip nedeniyle hastanelere başvurdu” diyen İzbul, “Her hastaya H1 N1 testi yapmak gerekmiyor. Özel ve kamu olmak üzere bütün hastanelere hasta izleme protokolü dağıtıldı…Protokolde grip hastalarının nasıl karşılanacağı, hangi vakaların hastaneye yatırılacağı, nasıl bir tedavi uygulanacağı belirtildi. Biz bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldık, kişiler de kendi tedbirlerini alsın, kişisel hijyene dikkat edilsin” şeklinde konuştu.

İzbul, test sonucu beklenen hastalardan 4’ünde HI NI grubu İnfluenza saptandığını kaydederek, diğer hastaların testlerinde ise gribe neden olan diğer virüslerin belirlendiğini ifade etti.
Editör: TE Bilisim