Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, İsviçre’de 20 Kasım’da başlayacak görüşmelerde, bir taraftan 5’li konferans tarihi saptanırken, diğer yandan da tarafların uzlaşılan kriterlere uygun olarak karşılıklı harita hazırlayacağını söyledi.

Burcu, İsviçre’de yer alacak görüşmelerden önce Lefkoşa’da görüşme yapılmayacağını da bildirdi.

Barış Burcu, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in İsviçre’de 20 Kasım’da başlayacak görüşmelerle ilgili RIK Televizyon kanalına yaptığı açıklamayla ilgili TAK’ın sorularını yanıtladı.

Burcu, Hristodulis’in açıklamasında büyük yanlış bulunduğunun altını çizdi.

Hristodulidis’in RIK’e yaptığı açıklamada, “Her şey iyi giderse ve İsviçre’de yeniden yapılacak müzakerelerde toprak konusunda anlaşma olursa, bu, hemen ardından uluslararası konferansın toplanacağı anlamına gelmez” ifadesini kullandığı, bunun “Toprak konusunda anlaşma olsa bile 5’li konferansa gidilmeyeceği” anlamı mı taşıdığı sorusuna karşılık Burcu, Hristodulidis’in söz konusu ifadesinde “büyük yanlış” bulunduğunu kaydetti.

“HARİTALARDA NİHAİ AŞAMA BEŞLİ TOPLANTIDA”

Burcu, “Bir kere toprak konusundaki total ve nihai uzlaşı İsviçre’de sağlanmayacaktır. Toprak konusunda kriterlerde uzlaşıp harita aşamasına geçilecek, ancak haritalar üzerinde uzlaşma arayışı 5’li konferansta yapılacaktır. Nihai şekle güvenlik ve garantilerin de ele alınacağı 5’li toplantıda varılacaktır.

Sözcü Burcu, “Tarafların BM nezdinde vardığı mutabakata göre, İsviçre’de toprağın kriterlerinde bir uzlaşıya vardıktan sonra eş zamanlı olarak, bir taraftan 5’li konferans tarihi saptanırken, diğer yandan da taraflar uzlaşılan kriterlere uygun olarak karşılıklı haritalarını hazırlayacaktır” dedi.

Üzerinde uzlaşı sağlanacak kriterlere uygun olarak ortaya pek çok seçeneğin çıkmasının doğal bir sonuç olacağını belirten Burcu, “Bu seçeneklerin tartışılması ve harita üzerindeki çalışmanın tamamlanması 5’li konferansta ele alınarak nihai sonuca bağlanacaktır. Tarafların mutabakatı budur” diye konuştu.

“LEFKOŞA’DA GÖRÜŞME YOK”

Hristodulidis’in, Müzakereci Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in bu hafta Lefkoşa’da açık kalan konular üzerinde görüşme gerçekleştireceği iddiası üzerine ise Burcu, “İsviçre’den önce Lefkoşa’da böyle bir görüşme olmayacak. İsviçre öncesi Lefkoşa’da böyle bir görüşme zaten varılan mutabakata da ters olur. Varılan mutabakat, müzakerelere bir hafta sonra kaldığı noktadan, aynı yer ve formatta devam edileceği yönündedir” ifadelerini kullandı.

RUM TARAFINA ARANIN İSTİSMAR EDİLMEMESİ ÇAĞRISI

Kıbrıs Rum tarafının mutabakata uymayan açıklamasını neye bağladığı yönündeki bir soru üzerine ise Burcu, İsviçre’deki görüşmelerin son günü olan 11 Kasım akşamı yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in istediği bir haftalık araya, Kıbrıs Türk tarafı olarak sıcak bakmamalarına rağmen saygı duyduklarını ifade ettiğini anımsattı.

Burcu, “(Açıklamamda) Bu sürenin sorunun çözümü için samimiyetle kullanılmasını, çözümden ve müzakere formatından uzaklaşmak için istismar edilmemesini dilediğimi söylemiştim. Aynı anlayış ve yaklaşımla aynı dostane uyarımı yinelemek isterim” dedi.
Editör: TE Bilisim