Haber7 yazarı Mehmet Acet, "Erdoğan, Kıbrıs ziyaretinde ne yapacak? Hangi mesajları verecek?" başlıklı yazsında tarihi ziyaret öncesi yansımaları değerlendirdi.

Maraş'taki durumu da değerlendiren Acet, "Rum yönetimi, Maraş’ta mülkleri bulunan Rumların Türk kesiminin teklifiyle bulunacak çözüme destek vermesinden korkuyor." açıklamasında bulundu.

Mehmet Acet'in bugünkü köşe yazısı şöyle:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Barış harekâtının 47’inci yıldönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaret, daha başlamadan dikkatleri üzerinde topladı.

Ziyaret, Rum Kesimi’nde endişeyle izleniyor.

Bunun sebebi, Erdoğan’ın bu ziyaret sırasında özellikle Maraş konusunda yeni şeyler söyleme ihtimali.

Ada’da çözüm yerine çözümsüzlük politikası güden Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa ve ABD’nin Türkiye üzerinde baskı kurması ve geri adım atmaya zorlaması için çabalıyor.

Erdoğan, bir süre önce bu ziyaretle ilgili olarak yaptığı bir açıklamasında şöyle demişti:

"Kıbrıs'tan bizim vereceğimiz mesajlar sadece adayı değil tüm dünyayı ilgilendiriyor ve eğer siz bu kararlılığınızı göstermezseniz, bu duruşunuzu ortaya koyamazsanız, kimse sizi adam yerine koymaz."

Maraş'la ilgili yeni bir gelişme olmasından ürken Rumların, 19 Temmuz gecesi sınırda bulunan Derinya'da sabaha kadar nöbet tutarak protesto planladıkları yönünde haberler geliyor.

Maraş

Rum tarafındaki endişenin asıl gerekçesi ise daha başka bir şey.

Rum yönetimi, Maraş’ta mülkleri bulunan Rumların Türk kesiminin teklifiyle bulunacak çözüme destek vermesinden korkuyor.

OKÇULAR VAKFININ ORGANİZASYONU İLE ŞÖHRETLER KARMASI SAHAYA ÇIKIYOR

Erdoğan’ın Kıbrıs çıkarması, Ada’nın Türk tarafı ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirme amacı taşıyan bir başka program nedeniyle de dikkatleri üzerinde toplayacak.

Geçen sene yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye ile ilişkileri limoni olan Mustafa Akıncı’nın karşısında Ankara’nın destek verdiği Ersin Tatar’ın kazanması, önemli bir milat olmuştu.

Erdoğan’ın KKTC ziyaretine denk gelecek şekilde, Barış Harekâtının yıldönümünde Uluslararası Kuzey Kıbrıs Kültür ve Spor Festivali düzenleniyor.

16-19 Temmuz tarihleri arasındaki festival, Okçular Vakfı ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin işbirliği ile yapılıyor.

Festivali önemli kılan asıl gerekçe ise, bu program çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Bakanlar ve eski futbolculardan oluşan 'Şöhretler Karması' maçında sahaya çıkacak olması.

Bunun yanı sıra, Lefkoşa Atatürk Stadyumu ek sahasında gerçekleştirilecek festivalde Kuzey Kıbrıslı genç tasarımcıların eserlerinden oluşan el sanatları çarşısı, spor turnuvaları, sanat atölyeleri, yaz sineması, okçuluk deneyimleme gibi birbirinden renkli etkinlikler düzenlenecek.

Organizasyonu yapan Okçular Vakfı Başkanı ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yaptığı açıklamada, "Kıbrıs, bizim gözyaşı ve kan döktüğümüz, uğrunda mücadele ettiğimiz toprak parçası ve vatandır" dedikten sonra, "Ada'nın ortak sahibi Kıbrıs Türkü’nün varlığına kasteden teşebbüsü nihai olarak bertaraf eden 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 47’inci yıl dönümü vesilesiyle 16-19 Temmuz tarihleri arasında Uluslararası Kıbrıs Kültür ve Spor Festivali düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın festivale katılacağını, buradan dünyaya çok önemli mesajlar vereceğini ve şöhretler karması maçında sahaya çıkacağını söyleyen Yıldız "KKTC, bağımsız bir devlettir. Egemenlik ve eşit statü Kıbrıs Türk halkının temel hakkı. Orada olacağız. Kıbrıs'taki vatandaşlarımıza bir ve beraber olduğumuzu bir kez daha tüm dünyaya haykırmış olacağız. Beka, istikbal ve istiklal mücadelemizi birlikte sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyareti, vereceği mesajların yanı sıra, Kıbrıs Türkleri ile anavatan arasındaki bağları güçlendirme amacı taşıyan bu program nedeniyle de önem taşıyor."

Editör: Haber Merkezi