Törene, UBP Milletvekilleri Ersin Tatar ile Zorlu Töre, bazı dernek başkan ve temsilcileri ile Kotak’ın arkadaşları ve ailesi katıldı.

Çelenklerin konulması ve saygı duruşuyla başlayan törende, eski bakan ve milletvekilleri Nazif Borman ile Hakkı Atun ve Kotak’ın oğlu Serhat Kotak birer konuşma yaptı.

BORMAN

Nazif Borman, İsmet Kotak ile dostluklarını anlatarak, üniversite yıllarında Kıbrıs’ı anlatmak, sonrasında da Kıbrıs Türkü’nün haklarını alması için yaptıkları çalışmaları  dile getirdi.

İsmet Kotak’ın gazeteci olarak da ülkesine çok emek verdiğini söyleyen Borman, genç nesillerin de Kotak’ı ve verdiği mücadeleyi bilmesi gerektiğini belirtti.

Borman, Kotak ailesinin İsmet Kotak’ın hatıralarını ve başarılarını yaşatmak için çaba harcadığını ancak kendisinin bunları yeterli bulmadığını belirterek, yapılabileceklere örnekler verdi.

ATUN

Hakkı Atun ise, böyle günlerin sadece anma değil eski dostlarla biraraya gelme noktasında da çok kıymetli olduğunu kaydederek, 1963-1974 yıllarında İsmet Kotak’ın ülkesi için yaptıklarını anlatı. Atun, Kotak’ın en dikkat çekici eylemlerinden birinin de ülkede kooperatifçiliğin yaygınlaşmasına destek vermek olduğunu söyledi.

Türkiye ile ilişkileri rayına oturtan kişinin de Kotak olduğunu dile getiren Atun, Kotak’ın mukavemetçi ve mücahitliğiyle de anılmaya değer bir insan olduğunu vurguladı.

Atun, sonrasında da Kotak ile bir dizi anısını anlattı.

KOTAK

İsmet Kotak’ın oğlu Serhat Kotak ise, 5 yılın ardından babasını anımsayarak törene gelenlerle birlikte babasını anabilmenin kendisini çok duygulandırdığını dile getirdi. Kotak, babasının bu kadar farklı niteliklere başarıyla sahip olmasını aklının almadığını söyledi.

Babasından öğrendiği değerler çerçevesinde, devleti yaşatmanın en önemli görev olması gerektiğine inandığını kaydeden Kotak, “Babam yaşasa bunun için savaşır, bana da neden daha fazla şey yapmadığımı sorardı” dedi.

Kotak, bayramdan sonra Lefkoşa’da bir meydana İsmet Kotak Meydanı adını vereceğini de müjdeleyerek, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya teşekkür etti.

İsmet Kotak için bu akşam saat 18.00’de Kotak’ın evinde mevlit okutulacak.

Editör: TE Bilisim