İskele Belediyesi tarafından düzenlenen 45. Geleneksel İskele Festivali kapsamında İskele Belediyesi ile Karadeniz Kültür Derneği işbirliğinde “21. Karadeniz Gecesi” gerçekleştirildi.

İskele Festival alanında bulunan İskele Açık Hava Kültür Salonu’nda dün akşam düzenlenen etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, İskele Belediye Başkanı Halil Orun, diğer yetkililer, konuklar ve vatandaşlar katıldı.

Karadeniz Gecesinde, Sinan Yılmaz, 30 kişilik profesyonel folklor ekibi ile Kuzeyin Uşakları ve İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu sahne aldı.

EROĞLU

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ülkede yaşayan insanlar ve vatandaşlar arasında ayrım olamayacağına vurgu yaparak, “Kökümüz, dinimiz, dilimiz bir. Hepimiz Anavatan Türkiye’den geldik ve bu ülkede yaşıyoruz. Ayrım yapılmasına karşıyız. Anavatan Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen kültürler buradaki kültürle birleşiyor” dedi.

Eroğlu, derneği başarılı çalışmalarından dolayı kutlayarak, derneğin ayırım yapmadan kültürlerin kaynaşmasına vesile olduğunu belirtti. Kültürlerin kaynaşmasının, devlete sahip çıkılması açısından önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs konusuna da değindi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, önümüzdeki aylarda müzakere masasına oturulacağını ve KKTC ile Anavatan Türkiye’nin haklarını koruyarak bir anlaşma varılması için uğraş vereceğini belirtti.

AKÇA

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, 2 haftadır birkaç değişik festivale katıldığını ve hepsini de çok beğendiğini belirterek, festivallerin, eğlencenin yanında kültür kaynaşması ve bölgelerin tanıtılmasına imkan veren etkinliklerle dolu geçtiğini söyledi.

ORUN

İskele Belediye Başkanı Halil Orun da, kültürlerin yaşatılarak kaynaşmasının önemine dikkat çekerek, kültürlerin hiçbir zaman yok edilemeyeceğini kaydetti.

BÜYÜKYILMAZ

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz da etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, derneğin çalışmalarını aktardı ve Girne’de de bir lokal yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Kuzey’in Uşakları folklor ekibi gösteri yaptı. Etkinlik Karadeniz müziğinin sevilen temsilcilerinden Sinan Yılmaz’ın konseri ve etkinliğe katılanların horon tepmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilisim