İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği, iş sağlığı ve güvenliğinin; “bir kültür ve süreç olduğunu, sürekli iyileştirme, denetim ve eğitim gerektirdiğine” vurgu yaparak, “iyi bir eğitim, denetim ve talimatlarla iş kazalarının yüzde 98’i önlenir” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Tezel Baykent, Avrupa İş Güvenliği ve Sağlığı Haftası dolayısıyla bildiri yayınladı.

Bildiri; Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa İş Güvenliği ve Sağlığı Haftası çerçevesinde meslek liselerine yönelik AB Bilgi Merkezi, Çalışma Dairesi, İSG Uzmanları Birliği, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen ve Avrupa’da İş Sağlığı ve Güvenliği’nin önemini vurgulayan etkinlikler çerçevesinde yayınlandı.

Tezel Baykent, amacın; meslek okullarında iş sağlığı ve güvenliği konusuna dikkat çekmek, farkındalık ve bilinç yaratmak olduğunu kaydetti.

Hedefin; “çalışma hayatında ve toplumda küçük yaşlardan itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği kültür bilinci temelini oluşturmak, iş sağlığı ve güvenliği zorunlu veya yasalarda olduğu için değil, sağlığımız ve güvenliğimiz için olduğu bilincini kazandırmak” olduğunu belirten Baykent, ayrıca son zamanlarda yaşanan okul kazaları hakkında da görüşlerini ortaya koydu.

Baykent, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlerinin binaların güvenliğiyle ilgili risk değerlendirmesi yaptırması gerektiğine işaret etti.

Devlet okullarının ve birçok kamusal binanın fiziki yapılarının yetersiz, ergonomi ve güvenlik açısından uygun olmadığını belirten Baykent, şöyle devam etti:

“35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasamız 1 Mart 2009 tarihinden beri yürürlüktedir. Bu yasa KKTC sınırları içerisinde bulunan kamu ve özel sektöre mensup her türlü iş, işyeri, işveren ve işçiyi kapsamaktadır. Okullarımız da her kamusal bina gibi bu yasa kapsamındadır ve her işyeri gibi bu binalarda da Bakanlık ve Okul müdürleri tarafından risk değerlendirmesi yaptırılmalı ve bu doğrultuda tedbirler alınmalıdır.”

Baykent, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda herhangi bir kaza veya hastalığa neden olabilecek risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi, alınan her türlü önleme rağmen meydana gelebilecek kazalarda ilk yardım konusunda gerekli ilk müdahale için bir alt yapının ve acil durum planlarının oluşturulması gereğine de vurgu yaptı.

Baykent, çocukların ve gençlerin güvenli okullarda eğitim görmeleri, sağlık ve güvenlik konularına ilişkin riskler hakkında bilgilendirilmeleri, doğru davranış modellerini kazanmalarına yönelik beceri eğitimleri almaları ve geleceğin iş gücünü oluşturan gençlerin bu kazanımlarla çalışma hayatına atılmalarının büyük önem taşıdığına işaret etti.
Editör: TE Bilisim