Çalıştayın amacı genel olarak istihdamın ve kadın istihdamının özel bir alanı olan kadın girişimciliğinin arttırılmasına yönelik çalışmalarını bu çalıştay aracılığıyla ileriye taşımak olarak ifade edilmiştir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi (DAÜ-KAEM) yönetim kurulu üyelerinden Doç. Dr. Fatma Güven Lisanier ve Prof. Dr. Ayşe Işık Gürşimşek tarafından yönetilen ve tam gün süren çalıştayın birinci bölümünde toplumsal cinsiyet farkındalığını artırmaya yönelik aktiviteler ve katılımcı çalışma metoduyla Kuzey Kıbrıs özelinde toplumsal cinsiyet ve girişimcilik arasındaki ilişki irdelenmiştir. İkinci bölümde ise birinci bölümde ulaşılan sonuçlardan yola çıkılarak Kuzey Kıbrıs’ta kadın girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri ve stratejiler geliştirilmiştir.

Çalıştayda gerçekleştirilen SWOT analizi yoluyla kadın girişimciliğini etkileyen/engelleyen temel faktörlerin katılımcı iş kadınlarının katkılarıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Ülkede yaygın olan toplumsal cinsiyete dayalı rol, görev ve kalıp yargıları, ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri ile politik ve ekonomik risk ortamının kadın istihdamını ve girişimciliğini engelleyen öğeler olarak ön plana çıkmıştır. Ayrıca kadınların mesleki eğitim alanında geride kalması, ücretsiz işlerin kadın-erkek arasında adaletsiz dağılımı, kadınların işgücüne katılımının düşüklüğü, sınırlı pazar olanakları, yetersiz finansal destek, iş gücü piyasasında toplumsal cinsiyete dayalı mesleki katmanlaşma gibi yapısal sorunların ülkede kadın girişimciliğinin gelişmesini etkileme biçimleri üzerinde de durulmuştur.

Çalıştay sonunda birinci aşamada elde edilen tespit ve yapısal sorunların kadın girişimciliğini etkileme biçimlerinden yola çıkılarak çözüm önerileri ve stratejileri geliştirilmiştir. Öncelikle toplumun her kesiminde, okullar ve medya başta olmak üzere toplumsal cinsiyet farkındalığını geliştirici eğitimler ve toplumsal projelerin yaygınlaştırılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak okullarda girişimcilik eğitimi, kariyer yönlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması ve rol modellerinin görünür kılınması, kadın üretimini desteklemeye yönelik “Önce Kadın”, “Genç Girişimciler” türü projelerin arttırılması, kadınların el emeğinin kooperatifleşme yoluyla sürdürülebilir bir gelire dönüştürülmesi, kadın girişim fuarlarının olıuşturulması ve tüm bölgeleri kapsayacak şekilde geliştirilmesi, KOBİGEM tarafından sunulan hizmetlerin ve hibe programlarının kadın lehine daha fazla kullanılması, yeni pazarların araştırılması ve e-ticaret vb. olanakların daha fazla değerlendirilmesi, kadın merkezleri ile kadın örgütlerinin işbirliğinin geliştirilmesi yönünde çözüm önerileri ve stratejiler üretilmiştir. Dernek çalıştay çıktısını detaylı raporunu internet ortamında dernek internet sayfası aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmayı planlamaktadır.
 
Editör: TE Bilisim