Irak savaşının vahim yüzünün sergilenmesi amacıyla Lefkoşa, Türkiye, İsveç, İngiltere, Hindistan dahil toplam 32 mekanda “Bizi Rahat Bırakın” (Leave Us Alone) isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Irak savaşında aldığı yaralardan dolayı hayatı bir daha eskisi gibi olamayan savaş kurbanlarını fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun kareleriyle yansıtan sergi, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde yer alıyor.

Savaş mağdurlarının fotoğrafları Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün girişimiyle Ürdün’ün başkenti Amman’da çekildi. Sergilenecek fotoğraf sayısının 24 olması ise, yeni bir gün ve yeni bir umut manası taşıyor.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği evsahipliğinde FODER’in katkılarıyla bugün yapılan serginin açılış töreninde, iki toplumlu kayıp yakınları örgütü kurucuları Avrupa Yurttaşlık ödülü Sahibi Hüseyin Akansoy ve Petros Suppuris birer konuşma yaptı.

Serginin açılışına İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da katıldı.

“BARIŞ GEZEGENİ OLSUN DİYE…”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Özgül Gürkut Mutluyakalı açılış töreninde yaptığı konuşmada, “(Sergi) adamız barış adası, dünyamız barış gezegeni olsun diye uğraşanlara bir ivme katmak için düzenlendi” dedi.

Mutluyakalı, sergiye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını, çünkü Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların savaşın acılarını yaşamış, barışın değerini bilen insanlar olduğunu kaydetti.

“BEDELİ AMSUM İNSANLAR ÖDÜYOR”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven de, savaşın bedelini büyük ölçüde masum insanların ödediğini kaydetti.

Güven, “(Fotoğraflar) barışın değerini bilmemiz ve barış uğrunda her gün mücadele etmemiz gerektiğini hatırlattı” dedi.

Kıbrıs’ta da halkların savaşlar gördüğüne dikkat çeken Güven, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasını istediklerini dile getirdi.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerine seslenen Güven, “Bir an önce görüşmelere başlayın. Başlayın ve bu kez bir anlaşmayla, her iki toplumun haklarını gözeten, adil ve sonsuza dek sürecek bir anlaşmayla sonuçlandırın” dedi.

Güven, “Savaşılacaksa, ekonomik sorunlara, yoksulluğa, işsizliğe, kansere, ırkçılığa, sömürüye, uyuşturucuya karşı savaş olsun” diye de ekledi.

AKANSOY

Kayıp Yakınları, Katliam ve Savaş Kurbanları Örgütü kurucularından Hüseyin Rüstem Akansoyda, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların savaşın acılarını çok derinden yaşadığını, etkilerinin ise halen hissedildiğini belirtti.

Akansoy, “Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar olarak savaşın etkilerini hala yaşıyor olmanın sıkıntılarını çekiyoruz” dedi.

Kayıp Yakınları, Katliam ve Savaş Kurbanları Örgütü yöneticileri olarak kayıplar konusunda yetkililere baskı uygulamaya çalıştıklarını ifade eden Akansoy, kayıp yakınları ile yaptıkları görüşmelerde, herkesin aynı duygular içerisinde olduğunu gördüklerini kaydetti.

Akansoy, “Birbirimizle paylaştıkça, dayanışma duyguları geliştikçe acı hafifleyebilir…Bu acıların panzehiri barıştır” dedi.

SUPPURİS

Petros Suppuris de böyle bir etkinliğe davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suppuris, dünyanın farklı yerlerinde hissedilen savaş acılarının, Kıbrıslı Türk ve  Kıbrıslı Rumların hissettikleri ile aynı olduğunun Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından da benimsenmesinin etkinliğin önemini arttırdığını kaydetti.

Savaş acılarına neden olan her bir kişiye karşı bin savaş karşıtı gerektiğini belirten Suppuris, “Birbirimizin endişelerini ne kadar iyi anarsak, sorunları çözmek o kadar kolaylaşır. Önce insanlar, sonra ada birleşir” dedi.

Sergi, 5 Nisan’a kadar mesai saatlerinde izlenebilecek.

Editör: TE Bilisim