Kuzey Kıbrıs’ta yasa olmamasından dolayı internet üzerinden işlenen suçlar cezasız kalıyor ve yasal boşluktan dolayı suçluların için KKTC bir avantaj oluyor 

Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) bağlı Mali Suçla Mücadele Amirliği tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonda internet üzerinden dolandırıcılık yapan yabancı uyruklu üç kişiyi tutuklandı. Sırbistan uyruklu 3 kişinin, elektronik posta (e-mail) hesaplarının şifresini kırdıkları ve başka kimliklere bürünerek kendi hesaplarına para aktarılmasını sağladıkları belirtildi. Öte yandan Mali polis Ocak 2014 tarihinde de internet bankacılığı yolu ile kara para akladığı iddia edilen ikisi yabancı uyruklu 4 kişiyi tutuklamıştı. Ancak ne internet üzerinden kara para aklamak ne de başkasına ait şifreleri kırarak başka hesaptan kendi hesabına para aktarmanın KKTC’de bir cezası yok. Yıllardır onay bekleyen Bilişim Yasası’nın henüz meclis onayını almamış olması ve mevcut yasal boşluk KKTC’yi bilişim suçları üssü haline getirmiş durumda. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, Kuzey Kıbrıs’ta yasal boşluktan dolayı işlenen suçların cezasız kaldığını kaydederek,“KKTC’de Bilişim Yasası olmadığı için burası suçlular açısından bir avantaj olarak görülebiliyor” dedi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Bürüncük,bilişim konusunda suç ve cezaların belirlendiği Bilişim Yasası’nın beklemede olduğunu, acilen görüşülmesi gerektiğini söyledi. 

SUÇ VAR YASA YOK 
Mali polis, geçtiğimiz hafta düzenlediği operasyonda başkalarına ve şirketlere ait mail adreslerinin şifresini kırıp, hesaplarına para havale edilmesini sağlayan yabancı uyruklu 3 kişi tutuklandı. Sırbistan uyruklu üç şahsın, sistemli bir şekilde para akladıkları öne sürüldü. Ayrıca yine Mali polisin Ocak ayında yaptığı operasyonda ikisi Nijerya uyruklu dört kişinin internet üzerinden bazı hesapların şifrelerini kırdıkları ve para aldıkları, ayrıca internet bankacılığı yöntemini kullanarak kara para işlemi yaptıklarını açıklanmıştı. İnternet üzerinde işlenen bu suçların Kuzey Kıbrıs’ta yasal açıdan cezai bir karşılığı yok. Bilişim konusunda suç ve cezaların belirlendiği Bilişim Yasası’nınbeklemede olduğunu dile getiren Kadri Bürüncük, Kuzey Kıbrıs’ta yasal boşluktan dolayı işlenen suçların cezasız kaldığını söyledi. 

BÜRÜNCÜK, “KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPTIK” 
Kadri Bürüncük, Bilişim Yasası’nı hazırlamak için çok kapsamlı çalıştıklarını belirterek, Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında 3 buçuk yıl önce başlayan çalışmalara değindi. Bürüncük, AB yetkililerine Bilişim Yasası’na, Elektronik Ticaret ve Telif Hakları ile ilgili düzenlemeye ihtiyaç olduğuna yönelik bir talepte bulunduklarını ve hukuki destek istediklerini söyledi. Talebinin olumlu bulunduğunu, hukukçu desteği sağlandığını kaydeden Kadri Bürüncük, yasa ile ilgili çalışmalara başladıkları zaman KKTC’deki yetkili kurumlardan, savcılıktan, polis müdürlüğünden aldıkları destek ile çalışmayı tamamladıklarını ve son olarak Başsavcılığın gündemine gönderdiklerini dile getirdi. 

YASA 3 YILDAN FAZLA BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜYDÜ 
Bürüncük, yasanın 3 Mart 2014 tarihinde meclisin gündemine girdiğini ancak ivediliği olan bir yasa olmasına rağmen, Anayasa çalışmalarından dolayı beklemeye alındığını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Bürüncük, “Yasa meclise sevk edildiği günlerde basında da olumlu olumsuz eleştiriler oldu. Türkiye’de o günlerde internet erişiminin engellenmesinden dolayı, yasanın KKTC’de de böyle bir yapılaşma sağlamak için oluşturulduğunu dile getirildi. Ancak bu yasa 3 yıldan fazla süren bir çalışmanın ürünüdür. Türkiye’deki olaylardan dolayıgündeme gelen bir yasa değildi” şeklinde konuştu. 

FİŞLEME DİYE BİRŞEY YOK 
Bürüncük, yasada internet sağlayıcılarının yükümlülükleri arasında tüzükle belirlenecek bilgilerin 6 ay ile 2 yıl gibi saklanmasına dair öngörünün eleştirilere neden olduğunu ancak bu eleştirilerin de yersiz olduğunu ifade etti. Bürüncük, “Bunu fişleme olarak nitelendirdiler. Ancak saklanılacak bilgi konuşmaiçerikleri, mesaj içerikleri değil, sadece kimin kiminle konuştuğuna dair kayıtlardı. Nelerin konuşulduğuna dair bilgileri saklamak hem fiziki hem de mali olarak zaten imkânsızdır” şeklinde konuştu. 

YAPANA CEZA YOK 
Kuzey Kıbrıs’ta yasal boşluktan dolayı işlenen suçların cezasız kaldığını kaydeden Bürüncük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Kıbrıs’ta internet üzerinden başkasının kimliğine bürünme, dolandırıcılık ve telif hakları ihlali suçları çok fazla işleniyor. Genel olarak verilerin gizliliği bütünlüğü ve kullanıma yönelik ihlaller. Sosyal ağlar üzerinden şantaj, tehdit, hakaret suçları İntihara teşvik gibi suçlar işleniyor. KKTC’de Bilişim Yasası olmadığı için burası suçlular açısından bir avantaj olarak görülebiliyor” dedi.Bürüncük, “Şifrelerin kırılması, şifrelerin çalınması ile internet bankacılığı üzerinden her şey yapılabiliyor. Hesaplarınızdan para çalınabiliyor” ifadelerini kullandı. 

ACİLEN ONAY ALMALI 
İletişim teknolojilerinin çok yaygın olduğunu, bilişim yolu ile işlenecek suçların sonu olmadığını dile getiren Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Bürüncük, bilişim suçu işleyenlere karşı polisin elinin kolunun bağlı kaldığını söyledi. Bürüncük, “Polis ile yapılan görüşmelerde yasanın çıkmasının önemi tartışıldı. Yasanın olmamasından dolayı işlenen suçlar cezasız kalıyor. Bilişim konusunda suç ve cezaların belirlendiği Bilişim Yasası’nın acilen meclisten onay alması gerekiyor”dedi. 
(Suna Erden-STAR KIBRIS)
Editör: TE Bilisim