İş Kadınları Derneği’nin 2013 yılında başlattığı “İnteraktif Sohbetler” programının bu ayki konuğu Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı oldu.

Dernekten verilen bilgiye göre, İş Kadınları Derneği’nin Lefkoşa Surlar içindeki binasında çarşamba akşamı gerçekleştirilen toplantı, Dernek Başkanı Birgül Beyatlı'nın konuşmasıyla başladı. Toplantıya katılan iş kadınları, ülke ekonomisi, Sanayi Odası’nın stratejileri, odanın gelecek beklentileri ve iş dünyasının içinde bulunduğu sıkıntılar ile engellere ilişkin pek çok konuda Sanayi Odası Başkanı Sayın Ali Çıralı ile sohbet etti.

İş Kadınları Derneği üyelerinin Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’dan odanın mevcut durumu, vizyon ve misyonu ile karşılaştıkları sorunlarla ilgili bilgi aldıkları toplantı, karşılıklı deneyimler ve çözüm önerilerinin paylaşılması ile devam etti.

İş Kadınları Derneği üyeleri, ülkede yerli ürünlerin yeterince tanınmadığının, yerli halkın yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığının ve bunun önemli bir eksiklik olduğunun altını çizerken; yerli ürünlerin bilinirliğinin artırılması konusunda öneriler sundu. Öncelikle bu konuda bir devlet politikasının gerekliliğine de vurgu yapıldı.

Bilinçlendirme amacıyla medyanın önemli bir role sahip olduğu, medyanın bu konuda bilinçlendirilmesine ihtiyaç olduğu da dile getirildi.

İş yapanların yüksek faizler nedeniyle finansa erişim zorluğu olduğu, kamuoyunda tartışılan mazbata, yüksek faizler konularında KIBSO Başkanı ile görüş alış verişinde bulunan iş kadınları, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bu sorunun büyüyerek artacağı endişelerini dile getirdi.

Sanayiciye, esnafa uygulanmakta olan sıfır faizli ve faiz farkı karşılanan kredi imkanları ile Yeşil Hat ticareti konusundaki sıkıntıların da ele alındığı sohbette, Rumların psikolojik engeller nedeniyle Kıbrıs Türk mallarına karşı önyargılı davranıp engellemeye çalıştıklarının altı çizildi.

Yeşil Hat ticaretinin prosedürü hakkında bilgi veren Çıralı, bu ticaretin kolaylaşması konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti.

Üretimin önemine de vurgu yapılan sohbette, ülkede sektörel stratejilerin olması ve bu stratejilerin ise değişen iktidarlar tarafından değiştirilmemesi, uzun erimli olmaları gerekliliği üzerinde duruldu.

Editör: TE Bilisim