Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Dinçyürek, Biyologlar Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası’ndan oluşan heyeti kabul etti. Kabulde çevre ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Bakan Dinçyürek kabulde yaptığı konuşmada, sorunları da çözüm önerilerini de birlikte paylaşmaya hazır olduklarını, ülkenin şartlarını göz önüne alarak en ideal çözüm yöntemlerini bulmaları gerektiğini vurguladı.

“İNSANA ZARAR VERECEK HER TÜRLÜ OLAYIN KARŞISINDAYIM”

Hekim olduğunu anımsatan Dinçyürek, “Benim için temel olan insan sağlığıdır. İnsan bünyesine zarar verecek her türlü olayın karşındayım. Belki de bugün alacağımız tedbirler bu masada oturanları kurtaramayacaktır. Hepimiz bugüne kadar çevreyle olan kimyasallarla olan ilişkilerden dolayı aldığımız düzenli olarak ve sürekli olarak aldığımız birçok zararlı etkenin etkisini vücudumuza taşımaktayız. Faturasını ne gün kimin ödeyeceğini bilemiyoruz ” ifadesine yer verdi.

“Bugün tedbir alsak belki de bunu kurtaramayacağız ama, bugün tedbir alarak geleceğimizi çocuklarımızı kurtarabiliriz. İnsanlarımızın sağlığını kurtarabiliriz” diyen Dinçyürek, dünyadaki her canlının kendileri için bir değer ve zenginlik olduğunu, bu bilinçle yaklaşarak, en az hasarla çevreyle uyumlu yol haritalarını konuşmaya her zaman hazır olduklarını belirtti.

“HER TÜRLÜ FİKRE AÇIĞIZ”

Her türlü fikre açık olduklarını belirten Dinçyürek, şunları kaydetti:

“Biz bu iş birliğine varız ama 'yol yapılmasın', mümkün değil. Yapalım ama şu yöntemle yapalım ve bu 'çevreye minimum zarar versin' biz buna sonuna kadar varız. Her türlü fikre açığız. Biz oturur konuşuruz kabul edebiliriz, edemeyiz. Karşılıklı farklı noktalardan gelip ortada da farklı bir noktada buluşabiliriz. Ama fikirlerin ortaya konup tartışılmasından asla rahatsızlık duymayız. Bizlerle temas kurmaktan asla çekinmeyin”

Dinçyürek, hükümet programında yer alan uygulamaların arkasında olduklarını belirterek, “Hükümet programı 5 yıllığına yapılan bir akittir. Normal şartlarda 4 yılımız daha var. Yol haritası olarak vaat edilenleri gerçekleştirmek için çabalamaktayız. Bu, 4 yılımız var bugün hiçbir şey yapmayacağız demek değildir” ifadesini kullandı.

“ÇED TÜZÜĞÜNE HALKIN KATILIMINI SAĞLADIK”

Kısa süre önce göreve atanmasının ardından yaptığı çalışmalardan birinin ÇED tüzüğünde yapılan değişiklik olduğunu anımsatan Dinçyürek, yeni değişiklikle halkın ve sivil toplumun katılımıyla bir düzenlemeye gidildiğini vurguladı.

Dinçyürek, “Yapılacak herhangi bir şeyin çevreye etkileri ve sizlerin görüşleri resmi bir platformda ortaya koymanızın yolu açıldı. Bu bence katılımcılık anlamında sivil toplum örgütleri ve halkla birlikte yürümek adına atılan bir adımdır” ifadesini kullandı.

“KAÇAK YAPILARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”


Bütün kaçak yapılarla ilgili ve özellikle özel çevre koruma bölgesi olan Dipkarpaz’da olan yapılarla ilgili görüntülenmiş, arşivlenmiş tespitler yaptıklarını belirten Dinçyürek, konuyla ilgili şunları belirtti:

“İçişleri Bakanlığı’nın yetkili birimleri ile temas ettim. Çünkü orada idari ve yasal olarak her şey kontörlümüzde değil, işbirliği halinde gitmemiz gerek. Çok kısa süre sonra özellikle kaçak yapılaşma üzerine kararlı bir gidişimiz olacak. Biz o bölgeye yapılan kaçak yapıları bir şekilde legalize edersek bunun arkasının kesilmeyeceğini biliyoruz. Ben bakan olarak kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için ne yapmam gerekirse yapacağım”

“GAMİNİLER İÇİN YENİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK”

Güzelyurt’taki gaminiler konusunda da projeleri olduğunu belirten Dinçyürek, bu konuda ilerleyen süreçte önemli adımlar atacaklarını belirtti.

Dinçyürek şöyle devam etti:

“Hedefimiz, gamini işletmecileri ile iş birliği halinde, onların ekmeğini elinden almadan, ama dünyada uygulanan çağdaş yöntemlerin kullanılmasıyla hem çevreye olan zararlı etkilerini minimuma çekmek, gerekirse sıfırlamaktır. Ayrıca, odun kesimi ve yakımını kesmek ve doğal ormanlarımızı korumak adına mutlaka bu girişimleri yapacağız. Onlarla da oturup bu masa etrafında konuşacağız, yol haritası çizeceğiz, yeni yöntemleri tanıtacağız, eğer imkanları yoksa Ekonomi Bakanlığı ile de görüştük, kendilerine kredi imkanı sağlayacağız. Ama bütün bunlara rağmen ‘biz yokuz’ derlerse o zaman da onların karşısında devlet dik durmak durumundadır. Kömür ihtiyacı sadece gaminilerden sağlanmaz, dünyanın her yerinde bize uygun niteliklerde kömür vardır”

Dinçyürek, önemli olanın sorunları bilmek, çözüm önerileri hazırlamak ve siyasi kararlılığı ciddiyetle ortaya koymak olduğunu belirterek, “Biz buna hazırız. Sizlerle iş birliği yapmaya da hazırız. Attığımız adımlarda fotoğrafın bütününe bakarak detayda boğulmadan daha yaşanılabilir bir çevre, doğal yaşamın zenginliği ve insan hayatının insan sağlığının mümkün olduğu kadar fazla oranda korunduğu bir yaşamı ortaya çıkarmak için biz kararlıyız” ifadesini kullandı.

SARPTEN: “DEVLET POLİTİKASI”

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, ülkede çevre sorunlarının, devlet politikası halinde çözülmesi gereken noktalara vardığını kaydetti.

Sarpten, bakanlık ile her zaman diyalog ve işbirliği halinde çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, Dinçyürek'e görevinde başarılar diledi.

BEKTAŞ: "HÜKÜMET PROGRAMINDAKİ ÖNERİLERİ GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, hükümet programında çevre sorunlarına ilişkin çözüm önerileri olduğunu hatırlatarak, bu programdaki maddelerde hazırlanan öngörüleri görüşmek istediklerini kaydetti.
Editör: TE Bilisim