Birlik Başkanı Osman Amca yaptığı yazılı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs’a yönelik tüm ekonomik düzenleme ve yatırımlarda Kıbrıslı Türk emekçi kesimi ile iş insanlarının ve kurumlarının varlığı gözetilerek tercih edilmesi sağlanmalıdır” dedi.
                                                                                                       
Amca, ülkedeki sosyal, ekonomik ve kültürel dokunun korunması gerektiğini belirterek, “Kıbrıslı Türklerin sosyal iradesini ortadan kaldıran vatandaşlıklar dağıtılmamalı, kimlikle giriş uygulaması kaldırılmalı, ülkeye giriş çıkışlar kontrol altına alınmalı” ifadelerini kullandı.

Kıbrıslı Türklerin ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerine müdahale edilmemesi gerektiğini belirten Amca, “Özelleştirme adı altında Kıbrıslı Türklere ait kamusal alanlar peşkeş çekilmemeli, kurumların çalışmaları ve gelecekleri ile ilgili karar verme yetkisi Kıbrıslı Türklerde olmalı” dedi.

Amca, şöyle devam etti:

“Ülkenin sivilleşmesi ve demokratikleşmesi adına her türlü yasal ve anayasal değişim için öncü olunmalı; Kıbrıs sorununun kısa sürede Birleşmiş Milletler gözetiminde çözümüne ve Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda yerini almasına destek verilmeli; gayrı insani koşullarda çalıştırılan özel sektör çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirerek İLO kurallarının hem kamuda hem özel sektörde uygulanması sağlanmalıdır”.

İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Amca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için toplumsal seferberlik başlatılması gerektiğini de kaydederek, taşeronun ve esnafın borçlarının bir plan çerçevesinde yeniden yapılandırılmasını ve ödenebilir şekle sokulmasını istedi.

Finans kaynaklarına ulaşımın kolaylaştırılmasını talep eden Amca, “Bankalar arasındaki faiz uçurumu dengelenmeli; sicil affı getirilerek yıllar önceki yasaklar kaldırılmalıdır” dedi.

Ülkeye vergi adaleti getirilmesi; dolaylı vergilerin kaldırılıp herkesin kazancına göre vergi ödemesinin sağlanması gerektiğini de belirten Amca, şunları ekledi:

“Emeğimize, sermayemize, toplumsal varlıklarımıza saygı esas olmalı… Toplumsal irademize ve bu adanın sahipleri olarak kendi kendimizi idare etme hakkımız olmalı… Üretime dayalı güçlü bir ekonomi, herkesin hesap sorabildiği, herkesin hesap verdiği, siyaset adaylarının halk tarafından aday yapıldığı ve seçildiği, kaliteli bir demokrasi, laik bir yaşam mücadelesi verebileceğimiz bir irade ortaya koyabilmeliyiz.”

Editör: TE Bilisim