Özersay, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Londra Temsilciliği’nden aldığı resmi rakamlara dayandırarak, İngiltere’de korona virüsü salgınından dolayı hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk sayısını 89’a yükseldiğini söyledi. Özersay, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diledi.
Maska takma zorunluluğunun standardı olması konusundaki tespitin doğru olduğunu kaydeden Kudret Özersay, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yaptığını ve buna ilişkin bir genelge açıklanacağını belirtti. 
Özersay, maske fiyatları konusundaki eleştirilere de değinerek, Ekonomi Bakanlığı’nın sürecin en başında maske de olmak üzere belli bazı malların denetimli mal olması için Bakanlar Kurulu’nda önerge sunduğunu ve bunu kabul ettiklerini anımsattı.
Özersay, bu kapsamda söz konusu malların kar oranlarının sabitlendiğini, bununla ilgili denetimlerin Ekonomi Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti. Özersay, “Sanırım görünür olamadık. Daha görünür olursak caydırıcı olması açısından iyi olabilir” şeklinde konuştu.
Şartlı tahliye konusuna değinen Özersay, YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın bu konudaki tespitinin doğru olmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti’ne tahliye olacak kişilerin gönderilmesiyle ilgili bir sıkıntı söz konusu olmadığını belirtti. Özersay, “Deniz seferleriyle bu kişilerin gönderilmesi meselesinde bir sıkıntı yoktur. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile bu konuşuldu. Önümüzdeki günlerde, yanılmıyorsam 4 Mayıs’ta şartlı tahliye yönünde karar alınması için toplantı yapılacak” dedi.
Kudret Özersay, siyasilerden Şartlı Tahliye Kurulu’nun alacağı karara müdahale etmesinin beklenmemesi gerektiğini belirterek, “Biz Bakanlar Kurulu olarak yasal düzenlemeyi yaptık ve hangi oranda cezasını çekenler şartlı tahliyeye başvuru yapabilir konusuna esneklik getirdik. Bunun kararının alınması ve uygulanması kurulun alacağı kararlar önemlidir, esastır” şeklinde devam etti.
Özersay, köklü değişimin herkes tarafından dillendirildiğine işaret ederek, “Gerçek reform istersek, birleşik faizden başlanmasını doğru buluyorum” dedi.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in kimsenin dinlenmediği sitemine de değinen Özersay, CTP Milletvekili Armağan Candan’ın maske uyarısını dikkate alarak, kararlar aldıklarını; bir başka öneriden yola çıkarak risk gruplarına test uygulamaya başladıklarını kaydetti.
Özersay, belli sektörlerin lobi yapmasının, özellikle muhalefete ulaşmasının ve destek beklemesinin normal olduğunu belirterek, döviz kiralarının sabitlenmesi konusunun da değerlendirildiğini ve Bakanla Kurulu’nda ele alınacağını ifade etti.
Kalkınma Bankası’yla ilgili önerileri değerlendirerek, nasıl esneklik sağlanabilir şeklinde bir rapor istediğini ve istisnalara açık olmayacak esneklikler sağlayacaklarını kaydeden Özersay, sicil affının ise başka kurumlar tarafından değerlendirileceğini kaydetti.
Özersay, milletvekillerinden gelen “Açılma kriterleri belirlendi mi?” sorusunu yanıtında, sektörlerin kademeli olarak açılmasıyla ilgili adımları değerlendirdiklerini belirtti. Evrensel alanda kriterlerin ana hatlarıyla ortaya çıktığına işaret eden Özersay, açılma kararı diye bir adım atmadıklarını, sadece farklı kurullarda yapılan taslak çalışmalarını ele alacaklarını söyledi.
İnşaat sektörünün 4 Mayıs’tan sonra açılmasının sadece bir öneri olduğunu belirterek, tüm önerilerin yarınki bakanlar kurulunda değerlendirileceğini kaydetti.
Özersay, özel sektörle ilgili de tüm verileri dikkate alarak, değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim