Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla KKTC’de bulunan İngiliz Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu heyeti Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros’u ziyaret etti.

KTTO’dan yapılan açıklamaya göre, ziyarette, Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ve yaşanan sıkıntılar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Hellimin coğrafi tescili konusunun da görüşüldüğü toplantıda Toros, hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ortak kültürel ürünlerinden biri olan hellimin toplumları bölen değil işbirliğine teşvik eden bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğin vurguladı.

Toros, Güney Kıbrıs’ın yapmış olduğu başvuruda adanın Kuzeyinde üretilen hellimin nasıl sürece dahil edileceği konusunun belirsiz olduğunu, Avrupa Birliği’nin bu konuda inisiyatif geliştirmesi sorumluluğunun bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta özel bir durum olduğunun Güney Kıbrıs’ı AB üyesi yapan AB’ye giriş anlaşmasının onuncu protokolünde da net bir şekilde kabul edildiğini dolayısıyla bu özel durumu göz önünde bulunduran bir mekanizmanın geliştirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Toros, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) tarafından yürütülmekte olan çalışmalara ellerinden gelen tüm desteği verdiklerini söyledi. Toros, bu konunun Kıbrıslı Türklerin ekonomik geleceğiyle doğrudan ilişkili olduğunu da anlattı.

Toros’un görüştüğü heyette Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Baroness Meral Hüseyin Ece, Lord Harrison, Lord Sheikh, Lord Kilclooney ve Lady Butterworth yer aldı. 
Editör: TE Bilisim