"Kıb-Tek’in düşen yakıt fiyatlarına rağmen indirimi 6 ay geç ve yakıt fiyatları % 50 civarı düşmesine rağmen daha az bir oranda yaptığına ilişkin yaygın bir kanaat oluşmuş durumda. Peki, gerçekte durum böyle mi?

Halen geçerli olup 31 Ocak 2015 tarihine kadar yürürlükte olan tarifeler, 18 Kasım 2013 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu tarifelere kaynaklık eden maliyet; 55 Kur/kWh idi.

Bilindiği gibi ülkemizdeki elektrik tüketiminin yaklaşık yarısı, AKSA Enerji Üretim AŞ adlı bir şirketin Kalecik bölgesindeki santralleri tarafından karşılanmaktadır. Bu şirketin Ocak 2014’de üretip Kıb-Tek’e sattığı fiyat 38,4 Kur/kWh idi. İletim, dağıtım, tahsilat ve diğer giderler eklenince oluşan 55 Kur/kWh maliyet ile AKSA’nın Kıb-Tek’e sattığı fiyat arasında 16,6 Kur/kWh fark vardı.

1 Şubat 2015 tarihinden itibaren tüketilmeye başlanacak 1 kWh elektrik için geçerli olan maliyet 45 Kur/kWh. Aralık ayında AKSA’dan alınan 1 kWh için ödenen miktar ise; 27,66 Kuruş (Kasım 2014 AKSA fiyatı ise 35,9 Kur/kWh). Aradaki farkın ise 17,3 kuruş olduğu görülmektedir.

Yukarıdaki verilerden, Kıb-Tek’in indirimi zamanında ve mümkün olan oranda yaptığı görülecektir. Kıb-Tek’in indirimden önceki halen geçerli olan tarifelerini 55 ve indirimli tarifelerini ise 45 kuruşluk maliyetlere göre ayarladığı dikkate alındığında, indirimin uygulamaya girmesiyle birlikte, halen yürürlükte olan tarifelerle elde edeceği gelirden en az % 22 daha az bir gelir elde edeceği (sokak aydınlatma tarifesinin de indirimli olması ve fatura bazında ödenecek KDV oranının da otomatik düşecek olması nedeniyle bu oran tüketici açısından % 22'nin de üzerinde olabilirdi), bir başka ifade ile aslında Kıb-Tek’in % 22 indirim uyguladığını fakat bunun tüketici gruplarına adil yansıtılmadığı sonucuna varılacaktır. İndirim, tüketici gruplarına adil olarak yansıtılmamıştır. Gerçek budur ve tamamen hükümet politikası ile ilgilidir.

Yunanistan'da iktidara gelen radikal sol Syriza'nın yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini de açıklamış olduğunu not etmekte fayda vardır.."

Editör: TE Bilisim