Saner, Gazimağusa-Yeni Boğaziçi-İskele İmar Planı’nın halktan kabul görmediğini de belirterek, imar planlarında esas olanın halkın beklentilerini karşılayacak ve toplumsal uzlaşıyı sağlayabilecek olması olduğunu kaydetti.

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Ersan Saner, Gazimağusa-Yeni Boğaziçi-İskele İmar Planı konusunda BRT’de yayınlanan 45+ programına açıklamalarda bulundu.

Ersan Saner, UBP’nin hiçbir zaman emirname yayınlamadığını ve kendisinin her konuşmasında da bu işlerin emirname ile düzenlenemeyeceğini dile getirdiğini kaydetti.

Sürece bakıldığında imar planı hazırlamanın kolay bir iş olmadığının da altını çizen Saner,ancak imar planlarında esas olanın halkın beklentilerini karşılayacak ve toplumsal uzlaşıyı sağlayabilecek olması olduğunu kaydetti.

Saner, imar planları konusunda, dünyada halkın katılımının esas alındığını ancak bizim yasalarımıza muhtarlıklar ve belediye meclislerine bu katılımın verildiğini de söyledi.

Söz konusu imar planında halkın görüşünün yeteri kadar detaylı alınmadığını da kaydeden Saner, halkın katılımının tam sağlanmadığı bir ortamda da hiçbir şeyin uygulanamayacağını söyledi.

Saner, bu imar planının da halktan kabul görmediğini belirterek “Bölgede bu plana karşı çok ciddi bir reaksiyon var. Hem olumlu hem olumsuz yönde reaksiyonlar var. Eğer imar planlarında katılımcılık ilkesivarsave siz önümüzdeki 20 yılı düzenliyorsunuz, buna göre belli parametreleri de oturmanız gerekiyor. Bu temek parametreler, altyapı, yollar ve çevre yolları buna bağlı olarak konut alanlarının oluşması. Bunun paralelinde eğitim alanlarının nasıl dizayn edilmesi gerektiği, ticari, eğlence ve kamu alanları bunların birbiri ile ilişkilendirilmesi. Bunların birçoğunu plana baktığınız zaman ya net olarak öğreniyorsunuz yada bir yerlerde gizliolarak ifadeedildiği size söyleniyor.”

Saner, bu düzenlemelerin daha çarpıcı ve öne çıkacak şekilde yapılması gerektiğine de dikkat çekerek, böylesi bir plana doğal olarak UBP’nin de reaksiyonları olduğunu kaydetti.

Ersan Saner, 2 ay öncesine kadar belediyelerin reddi olan bu imar planının 2 aylık sürede ne kadar dizayn edildiğini ve ne kadar beklentileri karşıladığını da sordu.

Yapılan imar planının sadece UBP’nin konuya dahil olup 2 ayda dizayn edebileceği bir plan olamayacağının da altını çizen Saner, yapılması gerekenin ülkeye bir imar planı kazandırılması gerekliliği olduğunu belitti.

Saner, ilk kez UBP’nin müdahalesi ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar odalarının direk sürece son 15 günde dahil olduğunu da kaydederek, “Hazırlanacak herhangi bir imar planının süre ile sıkıştırıp, birbirimizi sıkıntıya sokmayalım, bırakın bunu imar planı yapabilecek noktaya getirmek adına gerekli çalışmaları tamamlaya bilelim” dedi.

Ersan Saner, “Bizim derdimiz imar planını yapmaktır ama doğu halkın kabul edebileceği bir imar planını yapmaktır bizim derdimiz üzüm yemektir, bizim bağcılarla hiç işimiz olmaz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim