Lapida Otel’de yapılan toplantıya, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Çevre Koruma Dairesi Müdürü, ÇED Komisyonu Başkanı Hasibe Kusetoğulları, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, bakanlık yetkilileri, ÇED Komisyonu üyeleri ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı.

Kasım 2014’te yürürlüğe giren 632 sayılı Çevre Yasası’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Tüzüğü’yle yapılan değişiklik uyarınca ÇED toplantılarına halk da katkı koyabilecek.

Toplantıda, Lapta oteller bölgesinin 3 km batısında yarım inşaat halinde bulunan, Pekalp Properties Cyprus Ltd’e ait Girne/Lapta Tınaztepe Mahallesi Rüzgarlı Çiftlik mevkiinde Pafta/Harita XI 6 W1, 11/3, 12/1, 12/4 nolu parsellerdeki 304 yatak kapasiteli turistik tesisin 520 yatak kapasitesine çıkarılması ve ilave 40 oda ile 34 bungalow inşa edilmesi görüşüldü.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’in konuşmasıyla başlayan toplantıda, ÇED Proje Koordinatörü Nilden Bektaş de proje hakkında teknik bilgi verdi.

Toplantı sonrasında daire müdürleri ve vatandaşlardan alınacak görüşler ÇED raporuna dahil edilecek.

DİNÇYÜREK “KONUNUN TAKİPÇİSİ OLUN”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, ülkede geçmiş dönemlerde yapılan yatırımların ya halkın bilgisinden yoksun, ya da eksik bilgiyle, bazen de bilgi kirliliğiyle birlikte hayata geçtiğine işaret ederek, projelerin bu şekilde hayat geçmesinin kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu kaydetti.

Büyük tesis, kapasite artırımı, toplu konut projeleri veya sanayiye yapılacak yatırımların ÇED kapsamında değerlendirilmesinin yasa gereği olduğunu ifade eden Dinçyürek, bugüne dek yapılan işlemlerde yatırımcıların kendilerinden istenen belgeleri tamamlamaları, ilgili daireye sunmaları, projenin ÇED komisyonunda görüşülmesi ve onayı sözkonusu olduğunu anımsattı.

Dinçyürek, bu noktada şeffaflık, katılımcılık ve geçmişte yaşanan olumsuzlukları da dikkate alan bakanlığın ÇED sürecinde değişikliğe gittiğini ve bundan böyle yatırımcı firmaların yaptığı, yapmak istediği ve yapmayı planladığı çalışmaları duyuru ve toplantılar yaparak kamuoyunun bilgisine getireceklerini belirtti.

Bugünkü toplantıyı; “halkın konuyla ilgili olumlu veya olumsuz düşüncelerini, eleştiri veya katkılarını resmi kanaldan ÇED sürecine not edilebileceği bir bilgilendirme toplantısı” şeklinde gerçekleştirdiklerini belirten Dinçyürek, bundan sonra her ÇED raporu için yasa gereği bu tür toplantılar yapılmasının şart olacağını kaydetti.

Halka da çağrıda bulunan Dinçyürek, kamuoyunun konunun takipçisi olmaları ve bundan sonra yapılacak toplantıları bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyurulardan takip etmelerini istedi.
Editör: TE Bilisim