Gazimağusa Belediyesi’nin halkın beklentilerini istek ve görüşlerin tespit etmek amacıyla hayata geçirdiği Mağusa Günlükleri Projesi kapsamında Belediye ve Özel Sektör Çalıştay’ı bugün 09:00 ile 18:00 saatleri arasında Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yapıldı. Çalıştayın yapılmasından önce Gazimağusa Belediyesi’nde düzenlenen tanıtım gecesinde, 15 başlık altında toplanan Mağusa Günlükleri Projesi’nin Belediye ve Özel Sektör konulu Çalıştayının açılışı yapıldı.

Gazimağusa Belediyesi’nin özel sektörle ilgili yapacağı çalışmalara ayrıntılı bir şekilde ışık tutacak Belediye ve Özel Sektör Çalıştayı’nın açılışında konuşan Doç. Dr. Hasan Güngör, Gazimağusa Belediyesi ve özel sektör temsilcileri ile birlikte yapılacak çalıştayın son derece önemli bir hamle olduğunu, Belediye ile DAÜ işbirliği kapsamında düzenlenen çalıştayın sonucunun belediye başkanı tarafından değerlendirileceğini, çalışma sonunda Gazimağusa’nın güçlü ve zayıf yalarının belirleneceği bir SWOT analizi yapılacağını söyledi. Güngör, çalıştayın DAÜ’nün kalabalık öğretim üyesi kadrosu tarafından yönetildiğini ifade etti.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, çalıştayın tanıtım gecesindeki konuşmasında Mağusa Günlükleri Projesi’nin Belediye ve Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde yürütülen bir proje olduğunu söyleyerek, bunun bir ilk olduğunu ve ele alınacak 14 başlığın daha bulunduğunu belirtti. İsmail Arter şehrin her geçen gün büyüyüp geliştiğini anımsatarak, özellikle sanayi ve hizmet sektöründe gelişmeler kaydedildiğini açıkladı ve belediyelerin bu büyüme içinde doğru zamanda yer almasının önemine vurgu yaptı. Kendilerinin bundan sonraki çalışmalarını projeden elde edilecek veriler doğrultusunda ve özel sektörler işbirliği içinde sürdüreceklerini söyleyen İsmail Arter, bunun bir başlangıç olduğunu kaydetti.

Çalıştayın tanıtım etkinliğinde özel sektör adına konuşma yapan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, özel sektörün ülkemizde çok gelişmiş olmadığını ancak milli gelirleri yüksek ülkelere bakıldığında gelişmişliklerinin özel sektör kaynaklı olduğunun bilindiğini söyleyerek, Kuzey Kıbrıs ekonomisine bakıldığında ise lokomotif sektörün turizm ve yükseköğretim olduğunu, Mağusa kentinde ise bu iki sektörün ana merkezlerine sahip olunduğunu belirtti. Çıralı, Mağusa kentinde ekonomik olarak gelişim imkanının mevcut olduğunu dile getirerek, bu iki lokomotif sektörün gelişim için görevini tam olarak yapması gerektiğini vurguladı. Mağusa kentinde ufukların geniş ancak bunun kullanılabilmesinin gerekliliği üzerinde duran Çıralı, özellikle tarihi eserler açısından da zengin bir kent olan Mağusa’nın tanıtımının da iyi yapılması gerektiğini ifade etti.

Gazimağusa Belediyesi Gelirler ve Çarşı Sorumlusu Eral Ersuner de, Maraş’ın kapalı olmasıyla kent gelişiminin durduğunu, Doğu Akdeniz Üniversitesi sayesinde kentin sosyo ekonomisinin canlılık kazandığını belirterek, kentin üniversite kenti olma özelliğine büründüğünü kaydetti. Ersuner, bir liman kenti olan Mağusa’nın özellikle denizle ilgili birimlerinin gelişim gösterip, özel sektör ile Belediyenin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yaparak ancak bu sayede sorunların önüne geçilip gelişim kaydedilebileceğini belirtti.

 
Editör: TE Bilisim