Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) yönetim kurulu olarak son günlerde kamuoyunda tartışılan devletin ilaç eczacılık dairesi depolarındaki yıllardan beridir bekletilen son kullanım tarihi geçmiş ve halen daha her yıl hesapsız kitapsız alınan ilaçlar ile ilgili bugüne kadar görev almış ve halen görevde olan tüm sağlık bakanlarından ve konunun muhataplarından KTSÇHB yönetim kurulunun aşağıda ki sorularına net, anlaşılır basit cümleler ile cevaplar vermesini talep ediyoruz.

1-Bu ilaçlar kaç yıldan beridir depolarda birikmeye devam etmektedir?

2-İlaç eczacılık dairesi yetkilileri bu konu ile ilgili bakanlığa her yıl sonunda bilgilendirme yapmış mıdır?

3-Sağlık Bakanlığı olarak yıllık ilaç ihtiyacını nasıl tespit ediyorsunuz? Bunu tespit eden bir komite var mı? Yoksa bunu hastanedeki bazı kişilerin talebi doğrultusunda yaparak bir ülkenin ilaç ihtiyacını tespit ediyorsunuz?

4-Yasa gereği Sosyal Sigortalı hastaların özelde muayene olduktan sonra ilaçlarını sadece serbest hekimler yazabilmektedir bugüne kadar, sosyal sigortalı hastaların yıllık ilaç ihtiyacını gösteren herhangi bir çalışma yapıldı mı?

5-Sosyal sigortalı hastalara yazılan ilaç listeleri en son ne zaman güncellendi?

6-Kamuoyundan korktuğunuz için yıllardan beridir depolarda imha edilmeden bekletilen ve her geçen yıl üzerine eklenilen bu ilaçların alınması için her yıl kimler talepte bulundu?

7-Aklınızı başınıza alıp ne zaman ilaç takip sistemini kurup, kamu ve özeli otomasyona geçireceksiniz? Sakın ha bütçe yok demeyin, sağlık fonundan yandaşlarınıza ihalesiz hesapsız kitapsız dağıtılan paraların çok az kısmını bu işe ayırsanız yeter, yada her yıl rant dağıtmak uğruna imha edileceğini bile bile depolara yığdığınız ilaçların 1 kamyonu ile bu işi yapabilirsiniz? Ama yapacak cesaretiniz yok çünkü herşey kontrol altında olacak bu da işinize gelmez değilmi ?

8-Kamuoyu ile ülkemizde tüketilen ilaç türlerini ve yıllık miktarlarını paylaşabilirmisiniz?

10-Bilginizde olduğunu düşündüğümüz yasa gereği ülkemizde antibiyotikler reçete ile satılmaktadır yıllık antibiyotik tüketim miktarını kamuoyu ile paylaşırmısınız?

9-Uyuşturucu grubuna giren ve yeşil reçete ile satılan ve bakanlığınızın sıkı denetimi altında olduğunu iddia edilen ilaçların türlerini ve yıllık tüketim miktarlarını kamuoyu ile paylaşabilirmisiniz?

10-HATIRLATMA!:

Sayın Sağlık Bakanı bildiğiniz üzere her yıl ülkemizde sayısız iş gücü kaybı ve ölümlere yol açan Grip mevsimi yaklaşmaktadır.En azından bu yıl sağlık fonundan çok az bir meblağı derhal Grip aşısı almak için ayırın ve tarihe adınızı altın harflerle yazdırın.

Gelmiş geçmiş tüm sağlık bakanları çok acı bir gerçek ancak siz bu ülkenin sağlık sistemine koca bir hiç kattınız.Verdiğiniz zarar herbiriniz bakanlığı terkettikten sonra basına yansıyor, aksini iddia ediyorsanız gelin sizlerde kamuoyuna elle tutulur halk için yapmış olduğunuz ve sağlık sitemine yön veren tek bir icraatınızı açıklayınız.

Tüm bunların yanında Sağlık Bakanı Sayın Ali Pilli’nin yapmış olduğu cesur açıklamaları takdir ettiğimizi ve bu konuda atacağı tüm adımlarda ona destek olmaya hazır olduğumuz ifade etmek isteriz.

KTSÇHB yönetim kurulu olarak Sayın Pilli’ye çağrımızdır gelin hep beraber sağlık sisteminin çelikleşmiş dişlilerine korkmadan cesurca çomak sokalım ve bu sorunların hepsini masaya yatıralım.

Çözüm basit, yeter ki isteyin.

Editör: TE Bilisim