Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü kutlanan “Kütüphane Haftası” çerçevesinde Ankara’daki Milli Kütüphane’de düzenlenen etkinliğe katıldı.

Başbakan İrsen Küçük, Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ), Türkiye’deki bin 112 kütüphaneyle otomasyon başlatmasının Anavatan’la bütünleşme çalışmalarının örneği olduğunu söyledi.

Ankara Milli Kütüphane’deki törende Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ile YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel de hazır bulundu. Günsel’e, otomasyon projesi nedeniyle plaket sunuldu.

Düzenlenen etkinlik çerçevesinde Başbakan İrsen Küçük, “Sıradışı Okurlar Projesi” adına Furkan Yaman, Nurcan Tutkulu ve Selim Çavuş’a ödül verdi.

Bakan Ünal Üstel ise Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölüm birincileri Burak İde, Mukaddes Sağlam, Hayrunnisa Sacide Yörük, Gizem Arıcı, Gözde Kapucu’ya ödül verdi.

Ayrıca Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel’e kütüphane otomasyon sistemine yaptığı katkılardan ötürü, TC Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı tarafından plaket takdim edildi.

Ödül töreninin ardından Başbakan İrsen Küçük, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile müsteşarı Özgür Özarslan ortak basın toplantısı düzenledi.

KÜÇÜK: “OTOMASYON SİSTEMİ ANAVATAN’LA BÜTÜNLEŞME ÇALIŞMALARININ ÖRNEĞİ”

Başbakan İrsen Küçük, YDÜ’nün Türkiye’deki bin 112 kütüphane ile otomasyon çalışması başlatmasının mutluluk verici bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Anavatanımızla bütünleşme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu da bunun bir örneği” dedi.

Başbakan Küçük, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e teşekkür ederek, KKTC’nin Türkiye’deki yetkililerin bilgi ve deneyimlerinden sürekli yararlandığını ifade etti. Başbakan Küçük, “Türkiye’nin imkanları çok geniş. Son yıllarda ulaştığı ekonomik ve siyasi konumuyla dünyanın takdirini kazanıyor” şeklinde konuştu.

Kütüphane otomasyon sistemiyle Türkiye’ye az da olsa katkı koymanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Küçük, iki ülke arasındaki temasların devam etmesi ve kültüre yatırımların artmasını diledi.

“ÇIKAR İLİŞKİSİ OLMAYAN İKİ HALKIZ”

Başbakan Küçük, KKTC ile Türkiye’nin çıkar ilişkisi olmayan iki halk olduğunu ifade ederek “Anavatanda olan imkanlar bizimdir. Kendi imkanlarımızı Anavatanımıza sunmak da görevimizdir. Böyle bir katkı yapabilmekten mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“ERDOĞAN İLE SİYASİ VE EKONOMİK GELİŞMELERİ GÖRÜŞECEĞİZ”

Küçük, ilerleyen saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile görüşeceğini söyleyerek, dün Türkiye yetkililerinin Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamaların önemli olduğunu, toplantıda Beşir Atalay’ın da hazır bulunacağını ve ülkedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerin görüşüleceğini aktardı.

GÜNSEL: “ONUR DUYDUK”

YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel de, böylesi bir ödül almaktan büyük gurur duyduklarını ifade ederek, daha önce çok başarılara imza attıklarını ancak hiçbirinin kendisini bu projeyle ödüle layık görülmek kadar mutlu etmediğini söyledi.

“Kıbrıs’ta çok şeyler yaptık” diyen Günsel, YDÜ’nün 18 fakülteye, 20 bin öğrenciye ve 15 bin metrekare büyüklüğünde kütüphaneye sahip olduğunu ifade etti. YDÜ Kütüphanesi’nin 1 milyon kitap, 150 milyon kaynağa sahip olduğunu anlatan Günsel, üniversitedeki İnovasyon Merkezi’nin de dünyada sadece 28 üniversitede bulunan ‘süper bilgisayar’a sahip olduğunu aktardı.

Günsel, YDÜ İnovasyon Merkezi’nde bulunan süper bilgisayarın dünyadaki en hızlı 13’üncü bilgisayar olduğunu belirterek bu bilgisayarın kanser araştırmalarından Cern’deki deneylere pek çok çalışmaya katkı koyduğunu ifade etti.

İnovasyon Merkezi’nin dünyanın önde gelen 22 üniversitesindeki robot yarışlarına katılmaya layık görüldüğünü kaydeden Suat Günsel, “Daha bir çok konuda bir çok gelişmeye katkı koyan üniversitemiz bugünkü kadar onur duymadı” diye konuştu.

“İKİ ÜLKENİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ DAİM KILMAK GÖREVİMİZ”

YDÜ Kurucu Rektörü Günsel, YDÜ’nün KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğünü daim kılmayı vazife edindiğini belirterek, kütüphane otomasyon projesinin bu anlamda önemli bir adım olduğunu anlattı ve YDÜ’nün Türkiye’de bin 112 kütüphanenin elektronik ortama taşınması ve otomasyonun geliştirilmesine katkısıyla iki ülkenin bütünleşmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. 
Editör: TE Bilisim