Bir şiir aşığı olarak çocukluğundan beri hep bir şeyler karalayan, yıllarca yazdıklarını bir kitapta toplamayı hayal eden Sonay Yakup Yakupsoy, 67 yaşında hayallerini gerçeğedönüştürerek, şiirlerini bir araya topladığı “Gönül Tellerinde Nağmeler” isimli şiir kitabı ve “Kayıp Hayatlar” isimli romanını kitapseverler ile buluşturdu.

 

Sonay Yakup Yakupsoy’un iki kitabı için 1 Aralık Pazartesi günü Gloria Jean’s Coffees’de tanıtım toplantısı ve şiir dinletisi etkinliği düzenlendi.

Kitap tanıtım etkinliğinde konuşan Sonay Yakup Yakupsoy, zorlu hayat koşulları nedeni ile hayallerini uzun yıllar ertelediğini ancak nihayet Londra Türk Radyosu’nda gönüllü olarak yaptığı şiir programında dinleyicilerinden gelen destekle hayallerini gerçekleştirme yolunda adım attığını belirtti. Bu adımların art arda gelmesi ile birlikte kitaplaştırılmayı hak eden şiirlere kavuştuğunu dile getiren Yakupsoy, havadan sudan, günlük hayattan, katledilen ağaçlardan, açlıktan ölen dünya çocuklarından, tutsak kuştan, aşk şiirlerinden, masalsı bir anlatımla yazılmış dokunaklı şiirlere kadar, her telden şiir bir araya geldiği “Gönül Tellerinde Nağmeler” isimli şiir kitabındaki son şiiri olan “Top Oynayan Çocuk” şiiri sayesinde “Kayıp Hayatlar” isimli romanını da yaratmış olduğunu belirtti.

Otizme dikkat çekildi

Sonay Yakup Yakupsoy’un, “Gönül Tellerinde Nağmeler” isimli şiir kitabında yer alan “Uhde” şiiri otistik olan torununa yönelik duygularını yansıtıyor. Etkinlikte yaptığı konuşmanın ardından Uhde isimli şiirini okuyan Sonay Yakup Yakupsoy, hem otizme dikkat çekti hem de duygusal anlar yaşanmasına vesile oldu.

Sonay Yakup Yakupsoy’u, “On parmağında onlarca hüner olan can arkadaşım, 60 yıllık dostum” dediği, Bayrak Radyo Televizyonu’ndan emekli, uluslararası şiir şölenlerinde Kıbrıs Türk şairlerin şiirlerini seslendiren, yazar Sevil Emirzade de kitaplarını tanıttığı etkinlikte yalnız bırakmadı. Duygusal anlara sahne olan tanıtım toplantısının şiir dinletisi bölümünde, Sevil Emirzade, Sonay Yakup Yakupsoy için en özel şiirlerden birkaçını; “Dün ve Bugün”, “O İnce Çizgi” ile “Sen ve Gözlerin” şiirlerini okudu.

Tanıtım etkinliğinin sonunda kitaplarını imzalayan Yakupsoy ayrıca, bu özel gününde kendisini yalnız bırakmayıp, yanında oldukları için tüm katılımcılara teşekkür etti.

 

Sonay Yakup Yakupsoy Kimdir?

22 Aralık 1947 yılında Lefkoşa’da Samanbahçe’de (Şaban Paşa Sokak’ta) doğdu. Öğrenimini Lefkoşa’da tamamlayıp, 1965-1966 ders yılında Lefkoşa Türk Kız Lisesi Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. İzmir Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni kazanmışken, Ankara’da kalıp Siyasal Bilimler Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Ancak iki sene sonra yarım bırakıp Ankara Sekreterlik Yüksekokulu’ndan mezun oldu. İngiltere’ye yerleşti. İki kızını büyütürken uzun yıllar dikiş işiyle uğraştı. Şiir aşkı ve yazarlık o yıllarda bir hayal olarak kaldı. 60’lı yaşlarına vardığında gönüllü olarak Londra Türk Radyosu’nda; Ağız Tadı yemek programıyla, Saz ve Söz şiir programlarını hazırlayıp sundu. Birbirinden değerli şairlerin şiirlerini seslendirirken, dinleyicileri ile kendi şiirlerini de paylaştı. Kızları Ebru ve Esra’nın ısrarlarıyla şiirlerini bir kitapta toplamaya karar verdi. Havadan sudan, günlük hayattan, katledilen ağaçlardan, açlıktan ölen dünya çocuklarından, tutsak kuştan, aşk şiirlerinden, masalsı bir anlatımla yazılmış dokunaklı şiirlere kadar, her telden şiir bir araya gelince kitabın adı da Gönül Tellerinde Nağmeler oldu.

Şiir kitabının en son şiiri olan “Top Oynayan Çocuk” şiirinin devamını yazmak için başladığı “Kayıp Hayatlar” şiirinde kendisi de kaybolup; heyecanını ve kalemini durduramadı. Son bölümü yazarken, kendi yarattığı karakter için ağladığı, ayrıca bitirdiği zaman sevinçten ağladığı romanı da ortaya çıkmış oldu.

Sonay Yakup Yakupsoy, bu günlerde kendisine ait “Kelebeklerin Dansı” isimli bir çocuk masalını kitaplaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. 


Editör: TE Bilisim