Kanal T’de Damla Dabiş Özel’in hazırlayıp sunduğu “Günaydın Kıbrıs” programına konuk olan Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, yaklaşık bir aydır ülkeye ithal edilen ve ülkede üretilen gıda ve tarım ürünlerinin pestisit kalıntı analizlerinin yapılamadığını açıkladı.

“ŞUBAT AYININ İKİNCİ YARISINDAN İTİBAREN SON BİR AYDIR ANALİZLER YAPILAMIYOR”

Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, “22 Aralık’ta Devlet Laboratuvarı’nda çıkan yangın sonrası ocak ayının sonuna kadar yaklaşık 1 ay boyunca pestisit analizleri yapılamadı. Daha sonra 20-25 gün pestisit kalıntı analizleri yapılmaya başlandı. Çalışanlar üzerinde bir takım sağlık sorunları yaşanınca laboratuvar kapatıldı ve şubat ayının ikinci yarısından itibaren son bir aydır analizler yapılamıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“KISA SÜRE İÇERİSİNDE ANALİZ İŞLEMLERİNİN YENİDEN BAŞLAYACAĞINA İNANIYORUM”

Ünsal, “Devlet Laboratuvarı binasının başka bir yere taşınacağı açıklandıktan sonra çalışmalar başladı. Laboratuvardaki cihazlar Veteriner Dairesi Laboratuvarı’na taşınıyor. Taşınma işlemi son aşamasına geldiğini biliyoruz fakat cihazların yeniden kalibrasyonu yapılması içinde ek bir süreye ihtiyaç var. Kısa süre içerisinde analiz işlemlerinin yeniden başlayacağına inanıyorum” dedi.

“ÜLKEYE İTHAL EDİLEN GIDA ÜRÜNLERİNİ TÜKETMEKTE BİR ENDİŞE DUYMUYORUM”

 Ülkeye ithal edilen gıda ürünlerini tüketmekte bir endişe duymadığını açıklayan Mehmet Akif Ünsal, “analiz yapılmayan süre içerisinde ithalatçılarımızdan ithal ettikleri riskli gördüğümüz gruptaki ürünler için Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği laboratuvarlardan analiz raporu talep ediyoruz. Riskli gördüğümüz gruplar ise elma, armut, biber, cennet hurması ve salatalık. Bu ürünlerde her ithalat izninde yeni rapor talep ediyoruz. Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da ihracatta ciddi şekilde denetimleri olduğu için tereddüt etmiyoruz” şeklinde konuştu.

"İLAÇLAMA ZAMANI ÜRETİCİNİN YANINDA OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Ülke içerisinde üretilen ürünlerin analizinin yapılamadığını açıklayan Mehmet Akif Ünsal, bu sürede Tarım Dairesi personelinin laboratuvar yangını sonrası insan üstü bir çaba ile çalıştığını ve adeta tarlalarda üreticiyle yatıp kalktığını ve üreticileri yerinde denetlemeye çalıştığını söyleyerek, "ilaçlama zamanı üreticinin yanında olmaya çalışıyoruz ama tümünün yanında olabiliyoruz demek mümkün değil" dedi.

Editör: TE Bilisim