Sennaroğlu, hellimin tescili konusunda KKTC’den bir heyetin Türkiye’de temaslarda bulunduğunu belirterek, Sanayi Odası’nın Türkiye’de hellim tesciliyle ilgili bazı firmalara karşı hukuksal süreç başlattığını kaydetti.

Sennaroğlu, bazı Türkiyeli firmaların KKTC’de hellim üretimi yaptığını da belirterek, örneğin Türkiye’nin büyük süt ürünü üreticilerinden olan Pınar’ın hellimlerini Koop-Süt’e yaptırdığını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından tamamlanan Meclis’in bir sonraki birleşimi 9 Şubat Pazartesi saat 13.00’te yapılacak.

SUCUOĞLU: “LSD AŞLILARI KONUSUNDA KAFA KARIŞIKLIĞI VAR”

Meclis’te ilk güncel konuşmayı UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “son ekonomik gelişmeler” konusunda yaptı.

Sucuoğlu, ilk olarak ülkedeki kanser vakalarının arttığına dikkati çekti. Sucuoğlu, Vakıf mallarının restorasyonları konusunda ise Başbakan ve hükümetten açıklama istedi.

Sucuoğlu, Mesarya’da büyükbaş hayvanlarında görülen LSD hastalığı konusunda da hastalığın balyalardan değil sivrisineklerle taşındığını belirterek, bunun Güney Kıbrıs’ta da bazı ahırlarda çıkan ve çok da duyulmayan bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalıklara karşı aşı konusuna önem verilmesi gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, aşı konusunda kafa karışıklığı yaşandığını belirtti.

Sucuoğlu, Akıncılar köyünün yol sorununa da dikkat çekip, milletvekillerinin bilgisine getirerek, köylülerin bugün, kendilerine 4 ay önce verilen sözün yerine getirilmemesi nedeniyle protesto eylemi yaptığını kaydetti.

SENNAROĞLU: “AŞILAR YAPILACAK”

Sucuoğlu’nu yanıtlayan Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da, LSD hastalığının ülkeye gelmesinin ardından hiç vakit kaybetmeden önlemler aldıklarını anlatarak, aşı konusunda bazı düşünceleri olduğunu ancak aşı yapmaktan kaçılamayacağını ve aşıların yapılacağını vurguladı.

Sennaroğlu, dünyada bu konuda iki aşı olduğunu, bu aşılarla ilgili bazı söylemler bulunduğunu, ancak bunların çok bağlayıcı olmadığını kaydederek, her iki aşının da birbirinden bilimsel üstünlüğü olmadığı ve buna dikkat ettiklerini anlattı.

Arada 50 bin TL’lik fiyat farkı olduğunu ancak buna önem vermediklerini, önemli olanın iki aşı arasında fark olmaması olduğunu vurgulayan Sennaroğlu, bu konuda uzmanların ve yetkililerin raporlarına göre hareket ettiklerini anlattı.

“ÖNEMLİ OLAN BU SÜREÇTEN EN AZ ZARARLA ÇIKMAK”

Sennaroğlu, önemli olanın hayvancının bu süreçten en az zararla çıkması olduğunu belirtti, hedefin en fazla 2 ay içerisinde ülkedeki tüm büyükbaş hayvanların aşılamalarının yapılması ve bu hastalığı ülkeden def edilmesi olduğunu kaydetti.

ÇELER: “HELLİME SAHİP ÇIKAMIYORUZ”

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, “hellimin Türkiye’de üretilmesi” konusunda güncel konuşma yaptı. Hellimin tescili ile ilgili uzun süre tartışmalar yapıldığını, ancak bir türlü ülkenin en büyük gelir kaynağı hellime sahip çıkılmadığına işaret eden Çeler, bu konuda tescil alındığını ve bu tescile göre hellimin Kıbrıs adası dışında üretilemeyeceğini kaydetti.

“17 KKTC, 19 TC FİRMASI HELLİM ÜRETİYOR”

Çeler, hellim üretiminin Türkiye’de de yapılmasının söz konusu olamayacağını, bu konuda cezai yaptırımlar bulunduğunu, bunların Türkiye yasalarında da yer aldığını anlatarak, 17 KKTC menşeli, 19 da Türkiye firmalarının ürettiği hellim markası olduğunu işaret etti.

Bu konuda Türkiye şirketlerinin tescil yasalarına aykırı davrandığını, KKTC’nin de buna sahip çıkamadığını ifade eden Çeler, Türkiye’ye hellimin yüzde yüz KKTC’den olması gerekirken, bu rakamın yüzde 50 altında olduğunu söyledi.

Çeler, bu konuda KKTC’nin kardeş ülkesi Türkiye ile istişare yapabileceğini, bu fabrikaların, şirketlerin kapatılabileceğini ifade ederek, girişim yapılmasını istedi; kavga ile değil yasal haklarla hellime sahip çıkılmasını talep etti.

Bunun yapılması durumunda ülkeye katma değer olarak döneceğini, ülkeye ekonomik girdi sağlanacağını, hayvancılığın gelişeceğini belirten Çeler, yasal hak arama zamanının geldiğini kaydetti.

Çeler, devletin hellime sahip çıkması gerektiğini, Güney’e karşı haklar korunurken yasal düzenlemelerle tescil edilen Türkiye’ye karşı da korunması için hükümetten atılım yapmasını istedi.

Zeki Çeler, Türkiye ile KKTC arasında yapılan Gençlik Spor Bakanlığı Koordinasyon Ofisi açılması protokolünün geri çekildiğini, ancak çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, bu konuda haftaya güncel konuşma yapacağını söyledi.

SENNAROĞLU: “SANAYİ ODASI HELLİMLE İLGİLİ GİRİŞİM BAŞLATTI”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da hellim tescili konusunda söz alarak, hellimin en büyük yerel üretim olduğunu vurguladı. Türkiye’de hellimin tescilinin yapıldığını, AB’de büyük bir çekişme olduğunu ifade eden Sennaroğlu, burada KKTC’nin haklarının korunması için yoğun şekilde Türkiye’nin de çalıştığını anlattı.

“HÜKÜMET DE, ODA DA ÇALIŞIYOR”

Sennaroğlu, hellimle ilgili hükümetin de çalıştığını, gerekli girişimlerin yapıldığını, Sanayi Odası’nın hukuksal girişim başlattığını, hükümet ve odadan oluşan bir heyetin Ankara’da hellimin tescili konusunda görüşmeler yaptığını kaydetti.

Bu görüşmelerde hellimin hem Türkiye üretimi, hem de AB nezdinde tescili konularında girişimler yapıldığını ifade eden Sennaroğlu, sektörün altyapısının gelişmesi ve dünya standartlarına çıkarılması için çalışmalar yapıldığını ifade ederek, bu sektörün gelişmesi ve ülkeye yansıması için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Sennaroğlu, bu görüşmelerde sonucun alınacağına inanç belirterek, sektörle sürekli görüşmeler yaptıklarını, bazı Türkiye şirketlerinin burada üretim yaptığını, örneğin Pınar’ın hellimleri Koop-Süt’te yaptırdığını söyledi.

TÖRE: “YUNANİSTAN’DA SOSYAL DEMOKRAT KIBRIS’TA EOKA’CI”

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre “Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Syriza’nın iktidara gelmesi ve söylemleri” ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Töre, yeni yönetimler oluşurken yeni politikalar beklendiğini, bunun tüm ülkelerde böyle olduğunu ifade ederek, Yunanistan’da yaşanan değişime işaret etti, Çipras’ın Yunanistan’da başka ancak Kıbrıs’ta EOKA’cı gibi olduğunu kaydetti.

Çipras’ın Kıbrıs’ta EOKA’cıları ziyaret ettiğini, ancak EOKA’cıların katlettiği AKEL’cileri ziyaret etmediğini ifade eden Töre, bu tavırları eleştirdi, yanlış bulduğunu vurguladı.

Çipras’ın Kıbrıs Türk örgütlerle de görüştüğünü, ancak bunların Kıbrıslı Türkleri temsil etmediğini ifade eden Töre, Türk tarafındaki “Bize de bir Çipras lazım” söylemlerini eleştirdi, Çipras’ın Kıbrıs sorununu bilmediğini kaydetti.

Kıbrıs’ta hiçbir zaman anlaşma olmayacağı iddiasında bulunduğunu söyleyen Töre, bu konuda aşırı isteklerden örnekler verdi, doğal gazın Türk tarafından toprak koparılması amacıyla kullanılacağını işaret etti.

Doğal gaza karşı Kıbrıs’ın tamamını, garantilerin kaldırılmasını ve Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin istendiğini ifade eden Töre, Çipras ile yapılan görüşmeye katılanlara “Türkiye’ye karşı ayaklanın” söylemlerinde bulunulduğunu savundu, “Bu ne cürret” dedi.

KKTC’ye Türkiye’nin en üst makamlarının geldiğini ancak asla halka karşı böyle bir söylemde bulunulmadığını ifade eden Töre, Kıbrıs’tan Türk askerini çıkarmayı ve bayrağın dağlardan silinmesini hayal etmeye devam edilmesini istedi.

TATAR: “FAİZLER AŞAĞI ÇEKİLMELİ”

Meclis’te daha sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar “ekonomik sıkıntılar” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Tatar, Meclis’te geçen hafta konuşmasını yaparken BRT’de yaşanan sıkıntıdan dolayı görüntünün olduğunu, ancak sesin gitmediğini ifade ederek, “15 dakika boşuna konuşmuşuz çünkü zaten burada hükümet yok, BRT’de de sesimiz yok” dedi.

Tatar, bu konuda BRT yönetiminden bir özür yazısı beklediğini, ancak bunun ne kendisine ne de Meclise verilmediğini ifade ederek, eleştirilerde bulundu.

Yunanistan’daki gelişmelere değinen Ersin Tatar, Yunanistan’daki gelişmelerin Kıbrıs’ı da etkileyeceğine inanç belirterek, Euro’nun bu gelişmeler karşısında zarar gördüğünü ancak dolar ve sterli de zirvelerin yaşandığını kaydetti.

Tatar, ekonominin gelişmesi için hükümetin hiçbir politikası olmadığını da ifade ederek, hükümetin ekonomik gelişmelere karşı hiçbir adım atmadığını, faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümetin duyarsız olduğunu, Merkez Bankası’na bu sorumluluğun bırakıldığını ancak onların da faiz indirimi yönünde çalışması olmadığını ifade eden Tatar, bunun yapılmamasının ülke ekonomisinin zarar etmesine yol açtığını, bu yönde çalışma beklediğini söyledi.

DPÖ’nün hayat pahalılığı açıklamasını da eleştiren ve “Ayda mı yaşıyoruz?” diye soran Tatar, Euro’nun düşmesinden dolayı halkın Rum tarafına alışveriş konusunda kayabileceğini işaret etti. Bunun hükümetin politikasızlığından dolayı olacağını ifade eden Tatar, ülkenin başıboş olduğunu iddia etti.

ÇAVUŞOĞLU: “HÜKÜMET HALKI ÇAĞDAŞ YASALARLA BULUŞTURMALI”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da “hükümet icraatları” ile ilgili söz aldı.

Çavuşoğlu, Meclis’in denetim gününde hükümetten ne Meclis’te ne de ülkede eser olmadığını ifade ederek, bu hükümetin ülkeye artık verebileceği bir hizmet kalmadığını iddia etti.

Hükümetin halka birçok umut verdiğini ancak üzerinden yıl geçtiği halde hiçbir hizmet verilemediğini savunan Çavuşoğlu, hükümetin hizmet veremeyeceğini anlayınca ortadan ve halkın gözünden kaybolmayı seçtiğini öne sürdü.

Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu çalışmalarını internet üzerinden takip etmeye çalıştıklarını ancak bu çalışmaların internete 45 gün geriden konduğunu ifade ederek, bunu eleştirdi, kararların ertesi gün Başbakanlık sitesine konması gerektiğini vurguladı.

Şeffaflık konusunda hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini ifade eden Çavuşoğlu, ülkede petrol fiyatları konusunda da hep geriden gelindiğini, yani halktan ve dünyadan kopuk bir hükümet edildiğini savundu.

Çavuşoğlu, petrol fiyatları dışında ülkede bir ucuzlama olmadığını ifade ederek, marketlerin tarihi geçmek üzere olan stok eritmek için yaptığı kampanyalar dışında bir indirim olmadığını dikkat çekti.

Konuşmasında hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Çavuşoğlu, Mehmetçik- Çayırova yolunda yapılması planlanan yenileme çalışmalarının da insanlara can ve mal kaybı yaşatabileceği uyarısında bulundu.

Çavuşoğlu, Vatandaşlık Yasası’nın Meclis’e getirilmediğini, belediyelerin sorunlarının devam ettiğini, vatandaşların sıkıntılarının giderilemediğini ifade ederek, Meclis’in görevinin çağdaş yasalarla halkı buluşturmak olduğunu, bu yüzden hükümetin bu yönde çalışması gerektiğini, ancak böyle bir çaba görmediğini söyledi.

Bu konuda hükümete çağrıda bulunan Çavuşoğlu, Akıncılara verilen sözün tutulmasını da istedi

Güncel konuşmaların ardından Meclis bugünkü oturumunu tamamlandı. Bir sonraki birleşim 9 Şubat Pazartesi günü saat 13.00’te yapılacak.
Editör: TE Bilisim