UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, Anayasa değişikliğinde Türkiye Anayasası’ndan referans verildiğini ancak Türkiye Anayasası’nda devletleştirme ve özelleştirme bulunduğunu ifade etti. Saner, KKTC Anayasası’nda özelleştirme bulunmamasına karşın ilgili yasalar çerçevesinde özelleştirme yapıldığını belirtti.

Saner, hükümetin icraatı olmadığı için Anayasa ile uğraştığını ileri sürdü.

Saner, Anayasa’nın çok daha kapsamlı çalışma gerektirdiğini belirterek Amerikan Anayasası’nın hazırlanma sürecini anlattı.

Saner, çocuk mahkemelerinin Fasıl 157 kapsamında kurulabileceğini ancak bu zamana kadar kurulmadığını, bunun için Anayasa’ya madde koymak gerekmediğini Anayasa’nın öz ve anlaşılır olması gerektiğini söyledi.

Saner, Anayasa çalışmalarında uzman hukukçulardan katkı alınması gerektiğini vurguladı. Saner, “Biz burada milletvekilliği yapabiliriz ama hukukçu değiliz” dedi.

Kıbrıs Türk toplumun azınlık diye bir sorunu olmadığını kaydeden Saner, olmayan bir sorun için Anayasa’ya madde koyulmaya çalışıldığını söyledi. 

Saner, eğer Anayasa değişikliği kabul edilirse, devletin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu gösteren ilk anayasa olacağını ileri sürdü. 

Çocuk haklarının evrensel bir konu olduğunu söyleyen Saner, bugüne kadar çocuk mahkemelerinin kurulmamasının nedeninin Anayasal olmadığını kaydetti.

Saner, vicdani ret konusunun profesyonel askerliğe geçilmesi halinde ortadan kalkacağını belirterek, değişiklik maddesine bu konunun eklenmemesini ciddi sıkıntı olarak gördüğünü ifade etti. 
Editör: TE Bilisim