Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan milletvekillerine, “hükümeti düşürme” çağrısı yaptı.

Özersay yazılı açıklamasında, hükümetin aldığı bir çok kararın hukuka aykırı olduğunu, bazı kararların mahkemeden döndüğünü veya hükümetin kendisi tarafından geri alındığını savundu.

Kudret Özersay, “hükümetin, ülkeye daha fazla ve geri dönülmez zarar vermeden düşürülmesi” gerektiğini belirterek, bu açıdan Meclis’teki tüm milletvekillerine görev düştüğünü, aksi halde bu konuda hareketsiz kalmanın hükümetin yanlışlarına dolaylı olarak ortak olmak anlamına geleceğine işaret etti.

Hükümete eleştiri ve suçlamalarda bulunan Özersay, hükümetin kurulduğu günden bu güne birçok hatalı kararı olduğunu ifade etti.

Özersay, şunları kaydetti:

“Hukuka aykırı şekilde partililere ve dost ve akrabalara dağıtılmak istenen rantın göstergesi olan Girne Emirnamesi’nin yürürlüğü durdurulmuştur. Kamuya, hepimize ait olan SİT alanları hukuka aykırı şekilde şahıslara verilmek istenmiş ve hukuka aykırı olduğu için iptal edilmiştir. Başta Kooperatif ve Vakıflar Bankaları, Elektrik Kurumu ve CAS olmak üzere imkanları olan her kuruma yandaşlarını ve akrabalarını istihdam etmeye dönük adımlar atmışlardır. Kırsal kesim arazisi dağıtılması, kuyu açma izni verilmesi ve benzeri popülist yaklaşımlarla kamu kaynakları ve halka ait olan doğal zenginlikler heba edilmektedir. Ercan Havalimanı’nın denetimi konusunda yaşanan ve Yüksek Yönetim Denetçisi tarafından yapılan tespit ortadadır. Kamuya hukuka aykırı şekilde yapılan istihdamlar konusunda aynı kurumun yaptığı hukuksuzluk saptamaları ortadadır. Bakanlar Kurulu pervasızca ihalesiz şekilde harcama kararları üretmekte ve kamu kaynaklarını kendi partili ve yakınlarına peşkeş çekmektedir. Vatandaşlıklar konusunda yasaya aykırı şekilde kriterleri yerine getirmeyenlerin dahi haksız yere vatandaş yapılması uygulamaları ve mahkemelerimizin aldığı kararlar ortadadır. Dahası yapılan hiç bir yanlışa dair kimse sorumluluk üstlenmemektedir. Hastanelerimizde yaşanan ölüm olayında da, genel anlamda trafikte devletin ihmali sonucunda ortaya çıkan acı sonuçlarda da tek bir hükümet yetkilisi sorumluluk üstlenmemiş, özür dilememiştir"

Hükümetin ne şeffaf, ne de hesap verebilecek durumda olduğunu savunan Özersay, “İyi yönetim ilkeleri açısından ele alındığında bu hükümet her açıdan dökülmektedir. Böyle bir hükümeti düşürmek için güvensizlik önergesi vermek ve bunu desteklemek, bu şartlarda bu ülkeye ve halka yapılacak en önemli iyilik olacaktır” dedi.

Özersay, hükümete kuruluşunda destek veren ancak olup bitenlerden ciddi şekilde rahatsız olan vekiller olduğunu da savunarak, Anayasa’nın ilgili maddelerine atıfta bulundu ve şunları kaydetti:

“Anayasamıza göre en az 9 vekil güvensizlik önergesi verebilir. Buna cesaret edecek ve ertesinde de vekillerin bu hükümetin ülkeye verdiği zarar konusunda ikna edebilecek vekiller yok mu? Bize göre salt çoğunluğa ulaşmak ve bu hükümetten kurtulmak mümkündür. Bir karar verin, gerçekten bu milletin vekilleri olmak istiyorsanız gereğini yapın.”
Editör: TE Bilisim