Özgürgün, Türkiye’deki Başbakan değişikliği ile “Kıbrıs konusu dahil çok büyük değişiklikler beklenmemesi gerektiğini”; Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’a yapacağı ziyaretin gelenek haline geldiğini ve 2 Eylül’de başlayacak liderler görüşmelerinde ise çok radikal bir değişiklik beklemediğini söyledi.

UBP’den verilen bilgiye göre, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün BRT’de “Sabah Rotası” isimli programa katılarak, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Özgürgün, birikmiş vergi borçlarına ilişkin düzenlemeler içeren yasa tasarısını, hükümetin, kanun gücünde kararname ile yürürlüğe koymasının Anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Özgürgün “KKTC Meclisi tarihinde ilk kez böyle bir şey yaşanıyor. Kanun gücünde kararname çıkarılması bana göre Anayasaya aykırı. Anayasanın temel ilkelerine ve ruhuna da aykırı. Anayasayı yeniden yorumladığınız zaman kanun gücünde kararname ile bunun yapılamayacağı açıkça görülüyor. Hükümet birçok olayda olduğu gibi burada da yasa tanımıyor. Hükümetin yasa tanımaz bir tavrı var” görüşünü öne sürdü.

Organ nakliyle ilgili yasa Meclise geldiği zaman Ulusal Birlik Partisi’nin nasıl bir tutum sergileyeceğine yönelik soru üzerine Özgürgün, ilk olarak Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri gönderme gerekçelerine bakılması gerektiğini söyledi.

“ADAY OLMAYA KARAR VERDİĞİ TAKDİRDE UBP EROĞLU’NU DESTEKLEYECEK”

Özgürgün, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Özgürgün, “aday olmaya karar verdiği takdirde” Ulusal Birlik Partisi’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu destekleyeceğini söyledi.

“Ulusal Birlik Partisi’nin bu konuda diğer partilerle ittifak arayışı içerisinde olup olmayacağı” yönündeki bir soruya karşılık Özgürgün, “Demokrat Parti ile konuşacak bir şeyimiz olmaz diye düşünüyorum. Halen DP, CTP’nin koltuk değneği olmaktan başka bir işe yaramaz. Böyle bir parti ile bizim bir şey konuşmamız pek mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.

Erken seçime yönelik olarak ise Özgürgün, “Yerel seçimlerde beş büyük kent belediyesinin oyları seçmenin üçte ikisini oluşturuyor ve buralarda iki iktidar partisinin başarısız olduğunu görüyoruz. Hal böyle olunca, erken seçim ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“Türkiye’de Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Genel Başkanı olmasını KKTC ve Kıbrıs sorunu açısından nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna karşılık Özgürgün, “Türkiye’de 11 ay sonra genel seçim olduğunu ve bu süreçte Kıbrıs konusu dahil çok büyük değişiklikler beklenmemesi gerektiğini” belirtti.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ...

Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde KKTC’yi ziyaret edeceğinin hatırlatılması üzerine Özgürgün, “Bu ziyarete özel bir anlam yüklememek gerektiğini, bunun gelenek haline geldiği” kaydetti.

2 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK MÜZAKERELER...

2 Eylül’de başlayacak görüşmeler konusunda ise Özgürgün, Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle bu dönemde Kıbrıs’ta çok radikal bir değişiklik beklemediğini ancak liderlerin belirli konularda yakınlaşmalar sağlayabileceklerini ifade etti.


Editör: TE Bilisim