“Bilindiği üzere şu anda yürürlükte olan hükümet programında, Merkez Bankası yönetiminin ‘doğrudan doğruya KKTC yetkili makamları tarafından atanması’ ve Sivil Savunma Başkanı’nın ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın ‘KKTC yurttaşlarından olması’ yönünde ‘ivedilikle’ hayata geçirileceği belirtilen hedefler vardır. Hareketimiz tarafından yapılan bilgi edinme başvurusunda, özetle, bu makamlara yapılacak atamalarla ilgili yetkinin yasal mevzuata göre zaten KKTC yetkili makamlarında olup olmadığı, eğer öyle ise (ki gerçekten de öyle olduğu mevzuatta açıktır), programda bu ifadelerle neyin anlatılmaya çalışıldığı sorulmuştur. Yine, ivedilikle yapılacağı taahhüt edilen bu gibi hedeflerle ilgili bugüne kadar hangi çalışmaların yapıldığı sorulmuştur.

“Başbakanlık tarafından verilen cevapların, sorulan sorulara samimiyetle izahat getirmekten uzak olması bir tarafa, bazı cevapların ise trajik denecek kadar vahim olduğu görülmüştür. Örneğin, ‘Hükümet Programı’ndaki Merkez Bankası Yönetimi’nin doğrudan doğruya KKTC yetkili makamları tarafından atanmasına ilişkin hedefle ne anlatılmak istenmektedir?’ şeklindeki soruya, Bilgi Edinme Yasası’na atıfta bulunularak, “açıklama ve/veya yorum gerektirdiği” ifade edilmiş, “bu konuda elimizde bilgi ve belge yoktur” şeklinde cevap verilerek geçiştirilmeye çalışılmış ve “bilgi” verilmeye gerek görülmemiştir. O halde, hükümete sormak zorundayız: Kendi programınızla ilgili bilgi sizlerde yok ise, kimlerde vardır? Hükümet Programı’nı acaba başkaları hazırlamış olabilir mi?

“Yine bir başka konu olan, ‘Merkez Bankası Yönetimi, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı ve GKK Komutanı’nın atanmasına dair hedeflerle ilgili bugüne kadar hangi çalışmaların yapıldığı’ konusundaki sorumuza ise, Hükümet Programı’nın 5 yıllık süre için yapıldığı yönünde, muhatabını kara cahil yerine koyan bir cevap verilmiştir. O halde hükümete yine soruyoruz: Madem ki hükümet programı 5 yıllık süre için yapılmaktadır, o halde programda bu hedefleri neden ‘ivedilikle’ yapmayı taahhüt ediyorsunuz? Bu gibi ifadeleri laf olsun diye mi kullanıyorsunuz?

“Netice itibarı ile, hükümetin sorulan sorulara samimiyetten ve ülke gerçeklerinden uzak cevaplar verdiğini; adı geçen kurumlara atamaların KKTC yetkili makamları tarafından yapılmadığını ve/veya KKTC vatandaşları arasından atanmadığını açıkça dile getirmekten bile imtina eden hükümetin, bu sorunları çözme konusundaki istek ve kabiliyetinin ciddi şüphe kaldırmakta olduğunu ifade ederiz.

“Son olarak bu hususta, yeni seçilmiş olan Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı’nın, Türkiye medyasına yaptığı samimi ve mevcut durumu ortaya koyan açıklamalarını hükümetin örnek almasını temenni ederiz. Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı’yı bu konuda ortaya koyduğu vizyon nedeni ile kutlar, açıklamalarının icrai niteliğe ulaşabilmesi için devamında gereken adımları da aynı kararlılıkla atmasını umarız.”

Toparlanıyoruz Hareketi




Editör: TE Bilisim