Hükümetler, ferdlerin daha mutlu ve güvenilir yaşam sürmeleri için halk yararına icraat yapması gereken anayasal organlardır. Halkın oyları sayesinde iktidarı ve meclis çoğunluğunu ele geçiren dürüst siyasi partilerin önceden vermiş oldukları sözlere bağlı kalarak icraat yapmaları gerekmektedir.

Ancak ülkemizde iktidara gelen partilerin önceden vermiş oldukları siyasi vaatlere pek aldırış etmediklerini ve halka karşı verdikleri sözleri hiç önemsemediklerini açıkça görmekteyiz.

Bugün seçime hazırlanan meclis içi siyasi partilerin seçim bildirgelerinde ortaya koydukları vaadlerin geçmişte iktidar olmadan önce de aynen ortaya konulduğunu yeniden görmek siyaset kurumunun yozlaşmasının ve halka karşı samimi olmadıklarının en güzel göstergesidir.

2009 yılında göreve gelen UBP Hükümetinin yarattığı yeni vatandaşlıklar, haksız istihdamlar, Ercan Havaalanının özelleştirilmesi, KTHY’nin batması, Polis Nakil Tüzüğünü devamı, Bileşik Faizin yasaklanmaması ve Faiz Yasası’nın yapılmaması gibi halk tarafından şiddetli tepki gören bir çok icraatı ve ihmali olmuştur.

UBP Hükümetinin bu icraatları karşısında mecliste bulunan diğer 3 muhalefet partisi şiddetli protestolarda bulunarak yapılan bu yanlış icraatları iktidara geldikleri zaman iptal edeceklerini veya hükümetin yapamadığı işleri hükümete geldiklerinde kendilerinin hemen yapacağını kamuoyuna duyurmuşlardı.

Muhalefette iken, KTHY’yi batıranları yargılayacağını, Polis Nakil Tüzüğü’nü kaldıracağını, Ercan Havaalanı Devir Sözleşmesi’ni iptal edeceğini, usulsüz Vatandaşlıkları iptal edeceğini, Bileşik Faizi yasaklayacak yeni Faiz Yasası yapacağını, Re’sen vergileri kaldıracağını, özel sektörde sendikacılığı yerleştireceğini söyleyen ve daha birçok iddialı söylemin de sahibi olan siyasi partiler şimdi el birliğiyle hükümeti devralmış ve iktidar gücünü eline geçirmiş bulunmaktadır.

Bu kadar iddialı söylemde bulunan bu 3’lü koalisyon ne acıdır ki, hiçbir yasal düzenleme yapmadan yangından mal kaçırır gibi meclisi tatile sokmuştur.

Hükümet olma ve mecliste kanun yapma gücünü ele geçirdikten sonra halka verdikleri sözleri hemen unutup en ufak vaadlerini dahi gerçekleştirmemek için vede tek bir yasa dahi yapmadan görevden kaçan bir hükümetle karşı karşıya bulunmaktayız.

Meclis içi iktidar ve muhalefetin birbirinden farklı olmadığı ve halka karşı tümünün de samimiyetsiz ve sorumsuz oldukları gün gibi ortaya çıkmıştır.

Hiçbir şey yapmasanız bile, ülkenin kanayan yarası olan fahiş ve sınırsız faizleri kontrol altına alacak ve bileşik faizi yasaklayacak yeni bir Faiz Yasası’nı olsun yürürlüğe koymanız gerekirdi. Halkı düşünen siyasi otoritenin bundan farklı davranmaması beklenirdi.

Hükümet olma fırsatı yakalanmş iken halk yararına yapılabilecek en güzel icraat olan Faiz Yasası’nı pas geçmek, esnafı perişan eden Re’sen Vergileri kaldırmak yerine devamına onay vermek, polisleri zor duruma düşüren Polis Nakil Tüzüğü’nü halen kaldırmamak özellikle sosyal adalete inandığını söyleyen partilerin halka karşı olan samimiyetsizliğini net olarak ortaya koymaktadır.

Ancak hatırlatmak isterim ki bazı icraatları yapabilmek için meclise ihtiyaç yoktur. Polis Mensuplarını ekonomik, sosyal ve ailevi açıdan yıkıma uğratan Polis Nakil Tüzüğü’nü Bakanlar Kurulu’nun iptal etme yetkisi vardır. Ve sizleri bu yetkinizi kullanmak için göreve davet etmekteyim.


Barış Mamalı
(LEFKOŞA BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ ADAYI)
 
Editör: TE Bilisim