Saygun konuyla ilgili açıklamasında, barışın konuşulduğu bu günlerde, barışın, sadece iki toplum arasındaki çatışmanın son bulması anlamına gelmediğine işaret ederek, bireylerin haklarından faydalandığı ve başkalarının haklarına saygı gösterip koruduğu bir “Barış Kültürü” oluşturmak gerektiğini belirtti.

Bu kültürün oluşmasında eğitim önemli bir rol oynadığını kaydeden Saygun, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olarak her zaman feminist ve LGBTI örgütlerle birlikte çalışmalar yürüttüklerini ve bu örgütlerden aktif destek aldıklarını söyledi.

Saygun, “Son yaşanan saldırılar da gösteriyor ki bu konuda daha alınacak yolumuz var. Daha önceleri de talep ettiğimiz gibi, acil olarak müfredatlarımıza Toplumsal Cinsiyet Eğitimi dersi eklenmeli ve erken zamanda öğretmen eğitimlerine başlanmalıdır. Öğretmenlerimiz aracılığıyla velilerimiz ve halkımız da bu konuda bilinçlendirilmelidir” dedi.

Sosyal medya üzerinden yapılan tartışmalarda homofobinin ve nefret söyleminin yeniden üretildiğini ve bu söylemlerde çocukların da kullanıldığına işaret eden Saygun, “Unutmayalım ki kendi fikrimizi savunurken bunu çocuklarımız üzerinden konuşmak ve ‘Benim 7 yaşındaki çocuğum bunu görürse ona nasıl açıklarım?’ gibi ifadelerle çocukları kullanmak aslında çocuk istismarıdır” ifadesini kullandı.

Semen Saygun şöyle devam etti:

“Lezbiyen nedir, gay nedir, LGBTI bireyler kimlerdir, tıpkı heteroseksizm gibi öğretilebilir. İlgilenen herkes için elimizde kaynak kitaplar ve yayınlar mevcuttur, paylaşmaya ve işbirliği yapmaya hazırız. Çocuklarımızı ataerkil sistemin çarpık, ayrımcı, ırkçı, homofobik kalıplarından uzaklaştırıp, kimseye önyargı içinde yaklaşmayan cinsiyete, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine, insan haklarına saygılı bireyler olarak yetiştirelim. Eğitimimizi bu anlayışla kurgulayalım.Ancak o zaman barış içinde yaşayan ve ülkemizde de barışı yaşayıp yaşatabilen bir toplum olabiliriz”.

Editör: TE Bilisim