Köy meydanı ve yakın çevresindeki binaların Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık (UNDP-PFF) tarafından yürütülen “Yenilikçi Kültürel Faaliyetler” hibe programı çerçevesindeki iyileştirilme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Hisarköy’de bugün bir festival düzenlendi.

“Hisarköy Halk Şenlikleri ve Halk Dansları Festivali” saat 10.30’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun katılımıyla başladı.

Festivale 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz ile TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da katıldı.

Gün boyunca halk dansları gösterileri ile müzik dinletilerinin yer alacağı, yiyecek içecek satışının gerçekleştirileceği etkinlikte Mustafa Serdengeçti ve Kani Kanol’un katılacağı bir de panel gerçekleştirilecek.
Çamlıbel Bucağını Güzelleştirme, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği (ÇAM-SEV)’in organizasyonu ve UNDP PFF’in desteğiyle köy meydanında gerçekleştirilen festival halk gösterisiyle başladı. Ardından Çam-Sev Başkanı Adıgüzel Akdeniz, Hisarköy Muhtarı Can Polat Şemi, Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, UNDP PFF Şefi Christina Zennaro ile Cumhurbaşkanı Eroğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından halk dansları gösterileri yer aldı.

AKDENİZ

Çam-Sen Başkanı Adıgüzel Akdeniz, bu festivali düzenlemekteki amaçlarının kültürel mirası korumak ve bölge insanının yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyledi.

Bölgelerine ilgisizlikten yakınan Akdeniz, “Anavatan Türkiye’nin kalkınma için yolladığını öne sürdüğü katkılardan yararlanamadıklarını” ileri sürdü ve siyasilerin bu tür etkinliklerine katılmamasından şikayet etti.

ŞEMİ

Hisarköy Muhtarı Can Polat Şemi de bu tür etkinliklerin bölge tanıtımı ve kültürel gelişim açısından çok önemli olduğunu vurguladı ve katkı koyanlara teşekkür etti.

GENCAY EROĞLU

Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu da, halk danslarının kültürün bir parçası olduğunu söyledi ve halk danslarını geleceğe doğru şekilde aktarmanın önemine işaret etti.

Gençlik Dairesi olarak halk danslarına ellerinden geldiğince hizmet ettiklerini ifade eden Gencay Eroğlu, geçmişini bilmeyen gençlerin geleceğe doğru şekilde adım atamayacağını kaydetti.

ZENNARO

UNDP-PFF Şefi Christina Zennaro da, Hisarköy’de “Yenilikci Kültürel Faaliyetleri” hibe programı çerçevesinde bu yıl bazı çalışmalar yaptıklarını anlattı ve önceki yıllarda da su hattı yenileme projesi, köy meydanıyla ilgili düzenleme, Kıbrıs Evi gibi hizmetlerde bulunduklarını söyledi.

Hisarköy’ün UNDP projelerinden en çok yararlanan köylerden bir olduğunu belirten Zennaro AB’ye de finans desteğinden ötürü teşekkür etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Hisarköy’ün KKTC’nin en eski ve tarihi Türk Köyleri’nden birisi olduğunu kaydetti. Eroğlu AB desteğiyle gerçekleştirilen restorasyonun Kıbrıslı Türkler’in sahip çıkmasıyla daha da güzelliklere taşınacağını da ifade etti.

Adıgüzel’in sitemkar konuşmasını dinlediğini kaydeden Eroğlu, “İnşallah bölge halkı yalnız bırakılmaz. Eksiklikleri tartışılır ve atılması gereken adımlar atılır. Birbirimizi ihmal ederek, sonra da bir birbirimizden şikayet ederek bir yere varmak mümkün değildir. En iyisi kendi kültürümüze sahip çıkarken kendi devletimize de sahip çıkmaktır” dedi.

Halkların kültürleriyle yaşadığını ve devletlerin kültürleriyle isminden bahsettiğini ifade eden Eroğlu, bugün KKTC’nin kültürünün sergilendiğini belirtti.

Eroğlu, bu tür etkinliklerin halkın oturduğu mekana sahip çıkma kararlılığı bakımından önemli olduğunu da vurguladı.

Eroğlu, son zamanlarda değişik ülke ve değişik kurum ve kuruluşlar tarafından Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasındaki müzakerelerin bir ortaklıkla sonuçlandırılması konusunda konuşmalar yapıldığını belirtti.

Eroğlu, Kıbrıslı Türkler’in yıllardan beridir bu uğraş içerisinde olduğunu, yıllardır ada içerisinde yan yana barış içerisinde yaşama arayışı içerisinde olduklarını söylediklerini ama dünyanın anlaşma yönünde uğraş vermeyen tarafı görmediğini, sadece “oturup konuşun anlaşın” nasihatinde bulunduğunu kaydetti.

“BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN KENDİ DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKMAKTIR”

Oturup konuşarak anlaşıldığının doğru olduğunu söyleyen Eroğlu, “Ama karşınızdaki da sizin gibi iyi niyetle masada oturursa, bir anlaşma iradesi ortaya koyar ve bunu hareketiyle belli ederse anlaşmamak için bir neden yok. İşte Kıbrıs Türk tarafı yıllardan beridir ortaya çıkan anlaşma koşullarına evet demiş ama karşı tarafın ‘hayır’ıyla karşılaşmıştır. “Hayır”larla bir yere varılmaz. Bizim için önemli olan kendi devletimize sahip çıkmaktır” dedi.

Eroğlu, devlete sahip çıkmak ve daha büyük güzelliklere kavuşturmak için uğraş vermeleri gerektiğini de vurguladı. 
Editör: TE Bilisim