İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında 7-11 Kasım'da yapılacak Kıbrıs müzakerelerine ilişkin “Şunu söylemeliyim ki, taraflar adadaki soruna ilişkin bir çözüm istiyorlarsa İsviçre'deki şartlar buna gayet uygun” dedi.

Kıbrıs müzakerelerine ev sahipliği yapacak İsviçre önemli bir haftaya hazırlanıyor. Adadaki soruna çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam edecek müzakerelere, dünya medyası da büyük ilgi gösteriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açılışına katılacağı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in sürdüreceği yoğun müzakereleri takip etmek için birçok uluslararası medya kuruluşu akreditasyon yaptırdı.

Müzakerelere ilişkin AA muhabirine konuşan İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter, Kıbrıs sorunu konusunda arabulucu olmadıklarının altını çizerek, “Bu müzakereler gerçekten önem taşıyor ve Kıbrıs'ın her iki tarafında uzun zamandır devam eden sorunun çözümü için de önemli bir adım” ifadesini kullandı.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Burkhalter, Kıbrıs müzakerelere ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kıbrıs müzakerelerinin İsviçre'de yapılmasından çok mutluyuz, bundan onur duyuyoruz” diye konuştu.

İsviçreli Bakan, tarafların ülkesinde yapılacak görüşmelerde mülki anlaşmazlıklara çözüm arayacaklarını hatırlatarak, "İhtiyaç olursa bu görüşmelerde her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

“İSVİÇRE, TARAFSIZ VE GÜVENLİ YER”

Burkhalter, müzakerelerde İsviçre hükümeti olarak bir ekiple hazır bulunacaklarını da aktararak, “Arabuluculuk rolümüz olmadığı için politik konulara girmeyeceğiz. Orada sadece güzel bir atmosferin ve durumun oluşması adına bulunacağız. Ama şunu söylemeliyim ki, taraflar adadaki soruna ilişkin bir çözüm istiyorlarsa İsviçre'deki şartlar buna gayet uygun” değerlendirmesinde bulundu.

İsviçre'nin İran ile nükleer müzakereleri, Suriye görüşmeleri ve daha bir çok tartışmalı uluslararası konuya ev sahipliği rolü üstlenmesine ilişkin olarak da Burkhalter, şunları kaydetti:

“Çünkü İsviçre, tarafsız ve güvenli yer. Daha önceki örneklerde de görüldüğü üzere bu ülke farklı görüşlere anlayış gösteriyor. İsviçre'deki bu ortam ve kültür, en zor görünen müzakerelerde bile bir çıkış yolu bulunmasına yardımcı olabilir. Dolayısıyla Kıbrıs müzakerelerinde her iki tarafa da bol şanslar diliyorum.”

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Mont Pelerin kasabasında 7-11 Kasım'da yapılacak Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, “İsviçre, benim gözümde bir son değil ama sona giden bir önceki merhaledir. Eğer bir sonuca varamadan oradan ayrılacaksak, artık Kıbrıs sorununda da 2017 ile birlikte herkesin şapkasını önüne koyup düşünme zamanı gelmiş olacaktır” ifadesini kullanmıştı.
Editör: TE Bilisim