BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in bugüne kadarki Rum ve Türk Liderlerin kaydetmediği bir ilerleme elde ettiğini ifade etti ve Kıbrıs müzakerelerinin şimdi olduğu kadar ileri bir noktada hiç olmadığını söyledi.

Annan Planı’nın, BM tarafından hazırlanan başka bir şey olduğunu belirten Eide, şimdi ise sadece Kıbrısılar tarafından uzlaşılan ve yazılan bir metnin bulunduğunu, her kelimenin Kıbrıslılar tarafından yazıldığını vurguladı. Eide kendilerinin ise müzakerelere sadece yardımcı olmaya çalıştıklarını metin yazımı konusunda sahnede olmadıklarını vurguladı.

Çözüm fırsatının tüm potansiyeliyle kullanılmamasının son derece trajik olacağını da dile getiren Eide, Kıbrıs sorununu çözmeyi taahhüt etmiş iki Lider bulunduğunu, kendilerinin de Liderlerin sorunu çözmesini istediklerini anlattı. Eide, normalde değişik konularda fikir ayrılıkları yaşayan uluslararası topluluğun da Kıbrıs konusunda fikir birliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide yaklaşık 1.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Müzakerelerde yarınki Liderler görüşmesiyle başlayacak olan yeni safhaya hazırlık amacı taşıyan toplantı Cumhurbaşkanlığı’nda yer aldı ve saat 15.30’da başladı.

Akıncı ve Eide’ye, kalabalık heyetlerin eşlik ettiği görüşmede Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin ve Teknik Komiteler Koordinatörü Meltem Onurkan Samani de hazır bulundu.

Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Eide, Liderlerin yarın gerçekleştirecekleri toplantıyı ele aldıklarını söyledi.

Yarınki Liderler görüşmesinin ilerleyen günlerin nasıl kullanılacağı konusunda fikir birliğine varmakla ilgili olacağını belirten Eide, iki liderin New York sonrası ne başarıldığı, ellerinde ne olduğuyla ilgili fikir birliği içinde olduğunu dile getirdi.

Eide, tarafların geriye kalan yapılması gerekenler konusunda aynı fikirde olduklarını da belirterek, nereye varmak istedikleriyle ilgili hedeflerinin de aynı olduğunu ifade etti ve bunu olumlu olarak değerlendirdi.

İlerleyen günlerde gerçekleştirilecek görüşmelerin organize edilmesi, yapılması gereken şeylerin, görüşülmesi gereken konuların bir birleriyle bağlantılarının ele alınması ve düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Eide, bunların Liderler tarafından yarın açıklığa kavuşturulması dilediğini ifade etti. Eide, özellikle Ekim ayının ilk evresinde Liderler seviyesinde çok yoğun görüşmeler gerçekleştirileceğini düşündüğünü de belirtti.

Eide, Akıncı ve ekibiyle gerçekleştirdikleri toplantıda bunların yanında her iki taraf için de önemli olan bazı konuları ele aldıklarını kaydetti.

Zaman çizelgeleri zorlanmadan zamanın mümkün olduğunca etkin bir şekilde kullanılması gerektiğinin bilincinde olduklarını da vurgulayan Eide, Liderlerin yarın da bunu yapacaklarını ve sonra yeniden ne zaman bir araya geleceklerini açıklayacaklarını belirtti.
Editör: TE Bilisim