Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, hastanelerdeki eksik hemşire ve ebe kadrolarına atama yapılması için gereken adımları attığını, ancak Kamu Hizmeti Komisyonu’nun çalışmalarını tam olarak yerine getirememesinden dolayı atamaların yapılamadığını belirtti.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu’nu ziyaret ederek eksik kadrolarla ilgili sıkıntılarını dile getirdi. Ziyarette konuşan Sendika Başkanı Oğuz Köse, taleplerinin 31 Ocak’a kadar yerine getirilmemesi halinde greve gidileceğini söyledi.

DİYALOGLA

Sağlık Bakanı Hasipoğlu, hastanelerdeki hemşire ve ebe açığının farkında olduğunu, bu sorunların çözülmesi için elinden gelen çabayı gösterdiğini belirtti.

Kendisinin de sendikacılık ve sendika başkanlığı, hatta grev yaptığını söyleyen Hasipoğlu, “Ancak sorunların bu şekilde çözüleceğine inanmıyorum. Bir anlayış içinde diyalogla çözülebilir” diye konuştu.

Hasipoğlu, atama bekleyen kadrolarla ilgili münhal yazılarını Kamu Hizmeti Komisyonu’na (KHK) gönderdiğini anlatarak, “Ben münhali açtım ve Kamu Hizmeti Komisyonu’na yolladım. Ama Komisyon çalışmıyor. Orası çalışmadıkça bin gün grev yapsanız da bir şey yapamazsınız. Şimdi Komisyon’un yapısını değiştirmekle ilgili bir yasa tasarısı var. Yapısı değişmediği müddetçe bu sıkıntı devam edecek” şeklinde konuştu.

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı’yla da konuyu görüştüğünü belirten Hasipoğlu, komisyon üyelerinin toplantılara katılmaması nedeniyle sürecin tıkandığı bilgisini aldığını ifade etti.

Hasipoğlu, başhemşire sorununun çözülmesi için görevlendirme yazısı yazdığını da kaydetti.

Emekli hemşireler konusuna da değinen Hasipoğlu, “En az 32 emekli hemşire var. Bunların yeri de dolmadı. Bu konu için başka bir formül düşünüyorum: 30- 35 kişi alıp bu 2013 yılını biraz rahatlatalım. 2014’te zaten önümüz daha da açılacak. O konuda sıkıntı olmayacak. Yasa geçtikten sonra kadrolar da ona göre belirlenmiş olacak” diye konuştu.
 
Eksik kadrolar nedeniyle ek mesai ödendiğini hatırlatan Hasipoğlu, “Biz zaten bu parayı ödüyoruz. Bunun yerine istihdam yapmak gerek” dedi.

Önümüzdeki ay Onkoloji hastanesinin temelinin atılacağını da dile getiren Hasipoğlu, kardiyoloji bölümünün Ayaktan Tanı Merkezi’nin üzerine taşınacağını, böylece hastanedeki servislerin rahatlayacağını  kaydeden.

BARIŞ VE BÜLENT ECEVİT YER DEĞİŞTİRECEK

Hasipoğlu, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nin de Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’yle yer değiştireceğini söyledi.

 “Sağlığın sorunlarını biliyorum. Çözmek için elimden geleni yapıyorum” diye konuşan Hasipoğlu, hemşireliğin ‘müdürlük’ olması için de çalıştığını söyledi.

Hemşireliğe önem verdiğini ve daha iyi yerlere gelmesi için çalıştığını belirten Hasipoğlu, önümüzdeki dönemde Türkmenistan, Kırgızistan gibi ülkelerden gelerek hastanelerde hastabakıcılık yapanlarla ilgili düzenlemeler yapılacağını aktardı. Hasipoğlu, bu kişilere eğitim ve sertifika şartı koşulacağını söyledi.

Hasipoğlu, “Gece gündüz çalışıyoruz. Biraz sabredin. Diyaloğu kesmeyin. Geçmiş icraatlarımızla size karşı art niyetimiz olmadığını kanıtladık” şeklinde konuşarak, bürokratik çarkta sıkıntılar olduğunu ifade etti.

KÖSE

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse de,  hastanelerde 72 kişilik kadro ve 5 kişilik başhemşire açığının bulunduğunu, bu açığın bir an önce kapatılmasını beklediklerini dile getirdi.

Köse, “Daha önceki 175 münhal talebinden 72 kişilik kadro boş kalmıştı. Ama nedendir bilmiyoruz, münhal yetkileri Sayın Başbakan’ın önünde dondurulmuş duruyor” diye konuştu.

Köse, sorunlarının 31 Ocak’a kadar çözülmemesi halinde greve gideceklerini dile getirdi.
 
Üyelerinin grev yapmayı talep ettiğini söyleyen Köse, “Son dönemlerde gerek parti içi savaş, gerekse kurultaylara yönelik istihdamların yapılması sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu bozmuştur” dedi.

Daha önce Sağlık Bakanı Hasipoğlu’na sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetle ilgili 7 maddelik bir tedbir planı sunduklarını da ifade eden Köse, “Bu konuyla ilgili hiçbirşey yapılmadı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim