Suna ERDEN /star kıbrıs

Mevsim değişikliğinin yaşanması ile birlikte son derece bulaşıcı olan coronavirüsü hortladı.Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Nesil Bayraktar,son birkaç gündür corona virüsü salgını olduğunu, hastanelerin acil servisi ile polikliniklerinin dolup taştığını söyledi.Star Kıbrıs’a açıklama yapan Doktor Bayraktar,hastalığın kas ve eklem ağrısı,kuru öksürük, burunakıntısı, boğazağrısı şeklinde kendisini gösterdiğini, busemptomları gösteren 65 yaş üstü kişilerin,kanser, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının zaman kaybetmeden doktora gelmelerini söyledi.

SON DERECE BULAŞICI

Hastalığın bazı kişilerde ateşli seyrettiğini kaydeden Bayraktar, virüsün solunum yolu ile bulaştığını ve son derece bulaşıcı olduğunu ifade etti. Mevsim değişikliği ile birlikte hastalıkta artış olduğunu kaydeden Bayraktar, virüsün yetişkinlerde corona,çocuklarda ise RSV virüsü olarak görüldüğünü belirtti.Hasta olan kişilere antibiyotik kullanımını önermediğini, hatta antibiyotiklerin hiçbir etkisinin olmadığını dile getiren Bayraktar,semptomatik tedavi şekillerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

AKCİĞER HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT

Alt hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde virüsün 4 veya 5 günde kendiliğinden geçtiğini ancak akciğer rahatsızlığı olanlarda iyileşmenin gecikebileceğini ve semptomlar giderilmezse bakteriyel enfeksiyon geliştiğini belirten Bayraktar, bunun sonucunda hastanın çok daha geç iyileştiğini kaydetti.

ZAMAN KAYBETMEDEN DOKTORA GİTSİNLER

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Nesil Bayraktar, şeker,tansiyon,kalp hastalığı olanların, kanser tedavisi görenlerin ve 65 yaş üstü kişilerin bu virüsü kapmaları halinde ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade ederek, bu semptomları gösteren altta yatan hastalıkları olanların zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde doktora başvurmaları gerektiğini açıkladı.

ALERJİSİ OLANLAR MASKE TAKSIN

Bayraktar, hastalığa yakalananların doktor tarafından belirlenecek semptomatik tedaviler dışında sıvı tüketimini artırmalarını, ılık içecekler içmelerini önerdi. Son günlerde Afrika üzerinden gelen toz bulutlarının da virüsün yaygınlaşmasında etkisi olduğunu kaydeden Bayraktar, “Alerjisi olanlara sisli ortamlarda maske takıp gezmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü toz bulutları özellikle bu dönemde alerjisi olanlar için daha fazla etkili olacak” dedi. 
Editör: TE Bilisim