Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hellim konusunda meydanın boş bırakılmaması gerektiğine işaret ederek Kıbrıs’ta iki tarafın müştereken yaptığı bir gıda maddesinin yine iki tarafın hakkını da koruyacak şekilde müzakere edilmesi gerektiğini, bunun için AB yolarına düşmek gerektiğini vurgulaması Rum tarafında rahatsızlık yarattı.

Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, “Hallumi” isminin tesciline “Hellim” ismini de katmalarının güven yaratıcı önlem olarak görülebileceğini savundu.

Simerini “Hallumi (Hellim) Asla Güven Yaratıcı Önlem Olarak Ortaya Konulmadı... Tarım Bakanı Hiçbir Endişeye Gerek Yok Diyor” başlıklı haberinde “Kıbrıslı Türkler hellimin vesayetini talep ederek baskıları artırıyor. Bu alana Derviş Eroğlu da giriyor ve AB’ye başvuracağını ve meselenin güven yaratıcı önlem olarak müzakere masasında görüşüleceklere eklenmesini isteyeceğini söyleyerek beklentileri yükseltiyor” ifadelerine yer verdi.

Gazete Rum Tarım Bakanı Kuyalis’in “Hiçbir endişeye gerek yok” diyerek başladığı açıklamasında “Hükümet olarak iyi niyet gösterdik ve Kıbrıslı Türk üreticileri de tescil etmek için hellimi de, hallumi isim tesciline katmamız güven yaratıcı önlem olarak görülebilir. Bu itibarla açıkça söylemem gerekir ki hellim konusu asla güven yaratıcı önlem olarak ortaya konulmadı.”

Kuyalis Rum tarafında yayın yapan Sigma TV’ye yaptığı açıklamada, hellim ürününün isim tescilinin kendi yolunu tuttuğunu bunun da geri dönüşü olmadığını söyledi ve “İlgili başvuru Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapıldı. Başvuru incelemesinin henüz başlangıç aşamasında olduğunu biliyorum. Biz artık Avrupa Komisyonu’nun kararını bekliyoruz. Tekrarlıyorum, endişe etmeye hiç gerek yok.”

Gazete devamla Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’nın Cumhurbaşkanı Dr. Eroğlu ile hellim konusunu ele aldıkları görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamayı okurlarına aktardı. 
Editör: TE Bilisim