AB Komisyonu Bölgesel Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Normunds Popens, Kıbrıs Türk Masası Şefi Michale Di Bucci ve beraberindeki heyet bugün Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve KTTO Yönetim Kurulu üyeleriyle biraraya geldi.

Kıbrıs Türk Masası’nın Genişleme’den, Bölgesel Politikalar altına alınmasının ardından yapılan bu ilk ziyarette Fikri Toros, KTTO’nun AB ile olan işbirliği hakkında detaylı bir bilgilendirme yaparak, özellikle gündemde olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Hellim tescili ve Yeşil Hat Tüzüğü kapsamının genişletilmesi gibi konulara ilişkin Odanın görüşünü aktadı.

“Doğrudan Ticaret Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlayacak”

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün Avrupa vatandaşı olarak kabul edlen Kıbrıslı Türklere, AB ile doğrudan ve dolaysız olarak ticaret yapmasının önünü açtığını vurgulayan Toros, böylesi insani ve doğal bir konunun siyasileştirilmesinin üzücü olduğunu söyledi. Kıbrıslı Türklerin AB ile ticaret yapmasının yalnızca ekonomik bir katkı yapmakla kalmayacağını ayni zamanda AB standartlarına ulaşma konusunda herkes için bir motivasyan kaynağı ve gereklilik haline geleceğini vurguladı. Toros, Doğrudan Ticaret’in aslında Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlayacak bir başka araç olacağını anlattı.

Ticari araçlar ve işlenmiş gıda konularında açılımlar gerekiyor
Yeşil Hat Tüzüğü’nün yeniden gözden geçirilmesi, uygulamasının iyileştirilmesinin önemine vurgu yapan Toros, ticari araçların Güney’e geçebilmesinin ve işlenmiş gıda ticaretinin önünün açılmasının düşüşte olan Yeşil Hat ticaret hacmine çok önemli bir katkı yapacağını söyledi. Toros, ticari işbirliği aalanlarını genişletmenin, tıpkı Doğrudan Ticarette olduğu gibi, Yeşil Hat ticaretinde de barış sürecine katkıda bulunacağını söyledi.

Hellim konusunda mutlaka çözüm üretilmeli
Toros, hellim’in AB’de isim tescilinin yapılması sırasında Kıbrıslı Türk üreticiler için bir çözüm mekanizması geliştirilmemesinin ihracatımızın dörtte birini oluşturan bir ürünün ticaretinin zarar göreceğini, bundan Kıbrıs Türk ekonomisinin olumsuz etkileneceğini; bunun da AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik sözleriyle de çelişmiş olacağını anlattı.

Uyum süreci hızlanacaktı
Geçtiğimiz yıl Şubat ayında AB Konseyi ve Komisyon Başkanları’nın ortak bir açıklamayla Kıbrıslı Türklerin AB’ye olan uyum çalışmalarının hızlandırılacağı sözü verdiklerini ama üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen bunun uygulamaya tam olarak yansımadığını anlatan Toros, uyum sürecinin Kuzey Kıbrıs’taki yaşam standartlarını artırmak ve Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlamak için olmazsa olmaz bir konu olduğunu vurguladı.

“Öyle görülüyor ki Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Avrupa Birliği’nin buradaki en önemli ortağı”

Kendilerini kabul ettiği için Toros’a teşekkür eden Popens süregelen işbirliğinin artarak devam edeceğini ve yapılan bilgilendirmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Öyle görülüyor ki Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Avrupa Birliği’nin buradaki en önemli ortağı” diyen Popens işbirliğinin artarak devam etmesini ve sonuç vermesini hedeflediklerini söyledi.




 
Editör: TE Bilisim