Her yıl olduğu gibi bu yıl da Konya’da düzenlenen Fuara TÜYAP’ın davetlisi olarak 45 kişilik bir ekiple katılan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, 3 günlük ziyaretin ardından akşam adaya göndüler.

Tarım alanlarındaki gelişmeleri yakından görme ve inceleme fırsatı bulan üreticiler, Konya’nın ve Avrupa’nın en ünlü üretim fabrikası olan TORKU Süt ve Et Ürünleri Entegre Tesisi’ni ziyaret ettiler.

Birçok ürünü bir arada görme şansını bulan heyet, 3 günlük ziyaretten memnun ayrıldı.
Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları önderliğinde gerçekleşen ziyarete üreticiler yanında bazı banka müdürleri de katıldı.

Naimoğulları kısa bir açıklama yaparak yıllardır fuarlara katıldıklarını ve fuarlara katılma amaçlarının üreticinin günün koşullarındaki teknolojilere ayak uydurabilmesi, daha verimli ve sağlıklı üretim ve yatırım yapma imkanları sağlayabilmek olduğunu belirtti.

Bu yıl kuraklığa rağmen yine üreticilerin isteklerinin doğrultusunda fuarlara katılıp, incelemede bulunduklarını dile getiren Naimoğulları, ciddi bir kuraklık yaşandığını ve bu kuraklığın karşılığında üretici yaklaşık 60 bin ton kuru balyayı ithal etmek zorunda kalacağını belirtti.

Bunun karşılığında 25-30 milyon civarında bir kaynağa ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Naimoğulları, bu kaynağın şuanda üreticinin ödeyecek durumda olmadığını ve ciddi sıkıntılar içinde olduğunu vurguladı.
Tarım Bakanlığı’nın uzun vadeli, sıfır faizli kredi imkanları oluşturması gerektiğine dikkatleri çeken Naimoğulları, hibe programları oluşturularak küçük baş hayvan üreticisine bir kısım balya, tane arpa ve yemlik arpanın hibe olaak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Üreticiler önümüzdeki yıla en azından küçülerek ama ayakta durarak yaşam savaşı vermek istemektedir diyen Naimoğulları, tüm amaçlarının sektörün geleceğini bu kurak yılda ayakta tutabilmek ve ileriye güvenle bakmak olduğunu söyledi.

Kafile 3 gün süren fuar gezisinden sonra akşam adaya döndü.
 
Editör: TE Bilisim