Mustafa Naimoğluları başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri ve hayvan yetiştiricilerinden oluşan Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği heyeti YDÜ Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi’ni ziyaret etti.

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; YDÜ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal, Hayvan Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Osman Ergene’den sektör ile yapılacak işbirlikleri hakkında bilgi aldılar.Heyete ziyaretlerinde YDÜ Tanıtım ve Halkla İlişkileri Dairesi yetkilileri de eşlik etti.

Savaşan; İnsan sağlığı, ancak hayvan sağlığının güvence altına alındığı bir ortamda temin edilebilir…
Gelişen ve değişen Dünya’da insanoğlunun geçmişten günümüze önemli ve değişmez sorunlarının başında güvenilir ve yeterli gıdaya erişim gelmektedir diyen Ahmet Savaşan’ın “İnsan sağlığı, gıda güvenilirliği ve sürdürülebilir gıda güvenliği ancak hayvan sağlığının güvence altına alındığı bir ortamda temin edilebilir. Dünya nüfusundaki hızlı artış sonucu her geçen gün güvenli ve yeterli gıdanın temini zorlaşmaktadır” dedi.

“Tek Sağlık Konsepti”, sağlıklı insan için sağlıklı hayvan…
Savaşan “İnsanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmının hayvanlardan kaynaklandığı düşünüldüğünde, hayvan sağlığının küresel sağlık açısından önemli olduğunu söylemek, buradan hareketle insan sağlığının hayvan sağlığına bağlı olduğu sonucunu çıkarmak son derece yerinde olacaktır. İşte bu nedenle bugün Dünyada “Tek Sağlık Konsepti” nin önemi her zeminde bilimsel otoritelerce gündeme getirilmektedir. Tek Sağlık, sağlıklı insan için sağlıklı hayvanın gerekliliği üzerine şekillenmekte, yüksek kalitedeki hayvan sağlığının insan sağlığı ve refahı üzerine olumlu etkileri vurgulanmaktadır. Tek Sağlık Konsepti'nde başarının elde edilmesi için hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenirliği ve halk sağlığı konularında veteriner hekimlere önemli sorumlulukların düştüğü bininciyle Kurucu Rektörümüz Dr. Suat İ. Günsel sağlığı bir bütün olarak görmüş ve ülkemize veteriner fakültesi ile tam teşekküllü hayvan hastanesini kazandırmıştır” dedi.
Hayvancılık her yönüyle stratejik bir sektördür…

Ahmet Savaşan son olarak “hayvancılığın her yönüyle stratejik bir sektör olduğunu kabul eden üniversitemizin hayvancılığa gereken önemi vereceğini ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için gereken katkıyı vereceğini siz kıymetli birlik yetkililerimizin huzurunda bütün sektöre duyurmak istiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Esendal: Çiftlik hayvanlarına da sağlık hizmeti sunacağız…

Heyete veteriner fakültesi ve hastanesi ile ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal “hastanemiz öncelikle öğrencilerimize pet hayvanlarının klinik uygulamalarının eğitiminin verileceği yer olarak tasarlandı. Bununla da kısıtlı kalmayarak laboratuvarımızı başta çiftlik hayvanları olmak üzere Ada’daki tüm hayvanlara hizmet verecek alt yapı ile donattık. Sığır, koyun ve keçi gibi çiflik hayvanlarına müdahaleyi çiflikte hayvanın ayağına giderek yapacağız” dedi.


Ergene; Hayvan sağlığı hayvancılık sektörü ve halk sağlığı açısından çok önemlidir…
YDÜ Hayvan Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Osman Ergene de yaptığı konuşmasında “hayvan sağlığı hayvancılık sektörü ve halk sağlığı açısından çok önemlidir. YDÜ Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi olarak bizlerin sorun oluşturan hastalık ve zararlıları en kısa süre içinde kontrol altına alarak yok edilmesi, hayvan sağlığı ve refahının sağlanması, salgın hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi, hayvanlardan insanlara geçebilen (şarbon, tüberküloz, brusella, kuş gribi, kırım kongo kanamalı ateşi vs.) hastalıkların kontrol altına alınması ve önlenmesi ile gıda güvenliğinin sağlanması için gereken akademik bilgiye ve gerek laboratuvarlar gerekse de teşhis ve tedavi kabiliyetşerine sahibiz” dedi.

Dengeli beslenme açısından hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin önemi büyüktür…

Et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünler bebek ve çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Ergene “günümüzde, yaş gruplarına bağlı olarak değişmekle birlikte, günlük protein tüketiminin %40–60 kadarının hayvansal kaynaklı gıda maddelerinden sağlanması önerilmektedir. Gelişmiş ülkelerde tüketiciler, bitkisel ürünlerde olduğu gibi besin güvenirliği yüksek olan hayvansal ürünleri de tercih etmektedir.

İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ile doğrudan ilişkilidir…

İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Hayvandan geçebilen hastalıklar (kuduz, brusella, deli dana, kuş gribi, tüberküloz vs.) doğrudan temas yoluyla ya da hayvansal ürünlerin tüketilmesi sonucu insanlara geçebilmektedir. Ayrıca hayvansal ürünler, çiftlikten sofraya kadar geçen süreçte teknik ve hijyenik koşullara uyulmadığında bozularak gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenler hayvan sağlığının ve hayvansal ürünlerin, insan sağlığı açısından yakından izlenmesini ve kontrolünü gerektirmektedir.

YDÜ Hayvan Hastanesi hayvancılarımızın her zaman yanında olacaktır…

Bunun için “Hayvan Sağlığı” alanında; hayvanları kayıt altına alacak, hastalıkları izleyecek, hayvan hareketlerinin kontrol altında yapılmasını sağlayacak ve gıda ürünlerinin işlenmeden önce kontrolünü tekniğine uygun olarak yapacak nitelikli teknik elemanların çalışması zorunludur. YDÜ Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadelede, yetiştiriciyi bilinçlendirerek hayvan hastalıklarından koruyucu önlemleri alınmasında insiyatif üstlenecektir” dedi.

Naimoğulları: 25 yıllık veterinerlik hayatımda böyle bir hastane görmedim…

Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da yaptığı konuşmada “Öncelikle tüm yurdumuza ve özelliklede hayvancılarımıza bu hastanenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Yirmibeş yıllık veteriner hekim olduğunu belirten Naimoğluları bu güne kadar hiç bir veteriner fakülteesinde bu denli ciddi yatırım ve imkanı görmedim. Bu ülkeye çok ciddi ve anlamlı bir yatırımın yapıldığını görüyoruz. Bu hastane kedi köpek gibi küçük ev hayvanlarına hizmet vereceği gibi kırsaldaki büyük ve küçük baş hayvanlara da sağlık hizmetinin sunulmasında önemli bir rol oynacaktır” dedi.

Ülke nüfusunun çok büyük bir kısmı geçimini hayvancılıkla sağlıyor…
Naimoğluları onbinlerce insanın Kuzey Kıbrıs’ta hayvancılıkla uğraştığını belirterek Kıbrıs’ta şu an üç yüz elli bin küçük baş, yetmiş bin civarında da büyük baş hayvanın bulunduğunu ve ülke nüfusunun çok büyük bir kısmının geçimini hayvancılıkla sağladığını sözlerine ekledi.

En büyük sorunlarımızdan biri hayvan hastalıkları ve bununla mücadele…
Bu hastanenin hayvancılara çok büyük faydalarının olacağına inandığını söyleyen Naimoğluları, ülkedeki hayvancıların en büyük sorunlarından birinin hayvan hastalıkları ve bununla mücadele olduğunu belirtti.

YDÜ ile mutlaka işbirliği yapmalıyız…
Bugün ülkede gerek et gerekse de süt ürünlerini pazarlamak istiyorsanız bu ürünlerin sağlıklı olduklarından emin olmanız gerekir. Ülke hükümetlerinin laboratuvar ve sağlık konularında üzerlerine düşen bazı sorumlulukları tam olarak yerine getirmemişlerdir. Naimoğluları hayvancıların birçok şeyi kendi başlarına ve kendi imkanlarıyla yaptıklarını anlatarak “Brusellanın ülkemizde yüzde sekiz gibi önemli bir yaygınlıkta olduğunu, büyük baş ve küçük baş hayvanlarda görülen daha bir çok hastalığın bulunduğunu söyledi.

Günsel’e bütün hayvancılar ve ülke adına teşekkür ediyorum...

Naimoğluları bütün sektörün YDÜ Hayvan Hastanesi ile sıkı işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini dile getirerek “Bu hastanenin ülke hayvancılığına ve hayvancılıkla geçinen herkese büyük faydaları olacağına eminiz. Bu anlamda bizler de işbirliğine hazırız” dedi. Naimoğluları “bu yatırımı yapan YDÜ Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel’e bütün hayvancılar ve ülkemiz adına teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim