KIBRIS TİME-ÖZEL


Hava Trafik Kontrolörlük mesleği nedir? Bize bilgi verirmisiniz?

Derkan: Hava Trafik Kontrol Hizmeti , Hava sahasi dahilinde Faaliyet gosteren uçaklara Düzenli, Emiyetli ve Hizli Trafik akişinin ICAO( International , Civil Aviation Organization -Uluslararasi Sivil Havacilik Organızasyonu) kuralları içerisinde, uluslararası standartlarda eğitim gören profosyonel kişiler tarafından kusursuz Hava Trafik hizmetinin verilmesidir. Üyelerimiz Sivil Havacılık Dairesi Ulaştırma Bakanlığına bağlı sürekli çalışan adaylık süreci ile başlayıp devamında ise Kamu Görevlileri yasasının yeterlilik sınavının geçilmesi sonrasında gerekli niteliklere sahip adayların ilgili münhale başvuru yapması sonrasında başlar.

Hava Trafik Kontrolörleri adayları belirtilen yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olması sonrasında ıv.Derece Hava Trafik kontrolörü yardımcısı olarak göreve başlar. İlgili aday Kamu Görevlileri Yasası’nn 1-2 yıllık adaylık süresinde olumlu sicil alınması ile sürekli kadroya atanmış olur. Ancak iş burda bitmiyor, Sivil Havaclık Dairesinin belirlemiş olduğu zamanda DHMI’nin Ankara’da düzenlediği ve 1 yıl süren Hava Trafik Kontrolörleri kursuna gönderilirler. Kontrolör adayları Uluslararası Standartları ve ICAO (Uluslararası Sivil havacılık Örgütü) kuralları altındayaklaşık 10 dersten (Serüsefer, Notam, Annex 2, Annex 11, Annex 14, Muhabere, Havacılık İngilizcesi, Pan-Slop,Meteoroloji, Permi) Teori ve Pratik olmak üzere sınava girerler.

Sınavlarda başarı noto 70-tir. Teori sınavlarda başarılı olamayanlar pratik sınavlara giremezler. Bu sınavlar sonrasında başarılı olur iseniz sırası ile, KULE-Meydan Kontrol, Yaklaşma Kontrol ve Saha Kontrol Teori ve Pratik sınavlara girilir. Tümünde başarılı olunursa Final Sınavı ile Kurs tamamlanır. İlgili meydanlara geldikten sonra ise lokal sınav ve hizmet içi eğitimler devam etmektedir. Yani sonuç olarak, kursa gittiniz kursu bitireceksiniz diye bir durum asla söz konusu olamaz. Düşünün geçme notunuz 70 ve kurs performansınıza dayalı olarak bitirip bitiremeyeceğiniz belli değil. Bu haliyle adaylar üzerinde pisikolojik bir etki ve stres de yaratmaktadır. Kurs süreci içerisinde Hava Trafik Kontrolörleri başarılı olamamaları durumunda ise geldikleri meydanlara gönderilirler ve ilgili otoritenin uygun gördüğü farklı birimlerde çalıştırılırlar. İşte bu mesleği öteki meslek gruplarından ayıran en önemli sebeplerin bazıları yukarıda belirttiklerimdir.

Bu hizmet ülkemizde nasıl gerçekleşir?


Derkan: Hava Trafik Kontrol Hizmeti dünyada Uluslararası standartlarda nasıl verilirse , ICAO kurallarına ,yerel ve lokal talimatlara uygun olarak ülkemizde de ayni şekilde işinde profosyonel eğitimli arkadaşlarımız tarafından verilmektedir.


Sizi ve Derneğiniz uzun zamandır takıp ediyoruz. Yaptığınız etkinlikler olumlu bir şekilde dönüşü olacak mı?

Derkan: Bunu söylemek zor olmasa gerek her etkınlık, her tv kanalı, 20 Ekım Dünya Kontrolorler Günü kutlamaları ve CTATCA 'nın 5 Mart Kuruluş yılı derneğimiz üyeleri ve derneğimizi her geçen gün , günden güne elini güçlendirmekle birlikte var olan sivil havacılık kurumları ile ilişkilerini de artırmaktadır. Dolayısı ile hedeflenen noktalara uzun vadede de olsa ulaşılacağına inancım tamdır.


Az da olsa özlük hakları mücadelenizden konuşalım.Gelinen nokta nedir haklarınız konusunda başarılı olacak mısınız?

Derkan:
Derneğimiz Hava Trafik Kontrolörleri Mesleğinin tanıtımı konusunda elinden geldiği kadarı ile yıllardan beri çalışmalarını artırarak devam ettirmektedir. Ancak gelinen noktada özlük haklarımız konusunda tıkanıklık yaşadığımız için haklarımızın savunucusu olan Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası'nı kurduk. HTKS mesleki sendikamız ve Başkan ve Yönetimi ile emin adımlar atarak yoluna devam etmektedir.HTKS sadece Hava Trafik Kontrolörlerinden oluşmaktadır ve bu vesile ile tek ses ve yürek olarak hedeflere ve özlenen ,uluslararası hakların elde edilmesinde bir engel olmaması gerekmektedir.Uluslararası standartlarda eğitim alıyorsanız bu haklara da sahip olmanız gerekmektedir.

Ercan Hava Trafiği günden güne artmaktadır bunu neye borçlusunuz?

Derkan:
Bunu önce saygıdeğer Hava Trafik Kontrolorlerlerine borçluyuz . Ada ülkesi özlük haklarından mağdur bu profosyonel arkadaşlara çok şey borçlular. Artan Hava Trafiği bu arkadaşlarımızın güleryüzlülüğü , özverili , fedakar çalışması sayesinde Hava Sahasından geçişler 450-750 , yine Ercan Uluslararası Havaalanı'na iniş ve kalkışlar ise 50-90 'lara kadar artarak devam etmiştir.

Derneğinizi ve Mesleğinizi Uluslararı platformda nasıl temsil ediyorsunuz?

Derkan:
Derneğimiz Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği yaklaşık 5 yıldan beri gerek görsel medyaya gerekse organizasyonla mesleği tanıtmak için Yönetim Kurulu ve üyeleri ile çok çalışmaktadır. Yapılan bu çalışmalar hem mesleğin önemini artırmış hemde tanıtım açısından ülkeye havacılık sektöründe Işık tutmuştur . 2009 yılında derneğimiz 5 Mart 34.Kuruluş Yılı vesilesi ile GAU ilk Havacılık sempozyumunu Türkiyeden gelen havacılık sektör temsilcileri, uçak şirket yetkilileri ve Hava Trafik Kontrolörleri ile başarı ile kutlamıştır.

Bu sadece biri, yine 5 Mart 37.Kuruluş yılında Derneğimiz CTATCA , Golden Tulip Hotel'de mesleğimiz için çok önemli olan Sağlık konusunu Hava Trafik Kontrolörlerinde Sağlık Konulu semineri ve değerli katılımcıları ile en iyi şekilde kutlayıp konuyu irdelemiştir ve çıkan deklerasyon sonucunu tüm ilgili Bakanlık, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına kadar ulaştırmıştır. CTATCA yine TATCA 'nın davetlisi olarak ilk kez uluslararası alanda Romanya,Hırvatistan,Almanya,Yugoslavya,İngiltere,Hollanda ve Türkiye içerisinde KKTC olarak CTATCA altında Başkan Yardımcımız Kemal Aldağ ile en iyi şekilde temsil edilmiştir.

İşte CTATCA ,artan ilişkileri sayesinde hem derneği, hem ülkeyi hem de mesleği en iyi şekilde nasıl temsil edildiğinin en kısa örnekleri.CTATCA'yı görmezlikten görmek havacılığa saygısızlıktır.

Bunlar havacılıkta atılan güzel adımlar , peki sırada ne var?

Derkan:
Hep birlikte kayıtsız ve ilgisiz kalmamak koşulu ile bekleyip görünüz diyorum.


Yetkililerden beklentileriniz nedir?

Derkan:
Öncelikle ben bu mesleği daha önce çok tavsiye ediyordum. Ancak artık bu hususta artık tavsiye edemez durumdayım.Çoğu arkdaşlarımız artık işini değiştirme ve öteki memuriyet sınıfları ıle aynı kefene konulduğumuz için haklı olarak mesleğini değiştirme düşüncesindedirler. Bu erozyonu , bu kaybı önlemek , bu düşünceyi değiştirmek vede mesleğe saygınlığı kazandırmak için , bu profosyonel ve eğitimli arkadaşlarımıza hak ettiği değeri vermemiz lazımdır.

Bu nasıl gerçekleşecek peki , Hava Trafik Kontrolörleri Yasası ile , HTKS 'nın altı çizili ve daha öncede tüm yetkililere iletmiş olduğu özlük haklarının telafısının yapılması ile mümkün olacaktır. İvedi bir şekilde yeni hükümetin , ülke ekonimisinde , ülke turizmine ve ülke bayrağının temsiliyetinde de büyük pay sahibi olan bu meslek gurubunun var olan sorunlarını bekletilmeden çözmeleri gerekmektedir. Donanım ve teçhizata olan yatırımın Beşeri Sermaye ve İnsan Kaynağına da yapması gerekmektedir . İşte bu şekilde gidilen noktada havacılık sektörü uluslararası standartlara başarı ile çekilecektir. Gökyüzündeki emniyetli uçuşların hak sahibi olan Hava Trafik Kontrolörlerimizin haklı beklentileri optimistik bir yaklaşımla bir an önce cevap görmelidir .
Bir ifade simgesi seç
 
Editör: TE Bilisim