Ticari işletmelerde görülmedi... KIBRIS’a bilgi veren Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Kuzey Kıbrıs’taki kanatlılarda da ‘yalancı veba’ hastalığını görüldüğünü doğruladı. KKTC’de ticari işletmelerde hastalığa rastlanmamasının sevindirici olduğunu belirten Ataben, toplu ölüm olaylarının veteriner dairelerine bildirilmesini istedi.


Güney Kıbrıs’ta kanatlılarda büyük zarara yol açan ‘yalancı veba’ (New Castle) hastalığının, Güzelyurt’ta, Lefkoşa sınır boylarında ve Gazimağusa’da da görüldüğü açıklanırken, kümeslerde görülebilecek toplu ölüm olaylarının mutlaka veteriner dairelerine bildirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
KIBRIS’a bilgi veren Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Kuzey Kıbrıs’taki kanatlılarda da ‘yalancı veba’ hastalığını görüldüğünü doğruladı. KKTC’de ticari işletmelerde hastalığa rastlanmamasının sevindirici olduğunu belirtti.
Gazimağusa’da Ali Beyitler isimli üretici, İki Buçuk Mil bölgesinde bulunan çiftliğindeki yüzlerce kanatlı hayvanının bir hafta içinde öldüğüne şahit olduğunu söyleyerek, yetkililerin hayvancıyı yalancı veba hakkında bilgilendirmesini istedi.
Gözü gibi baktığı 300 adet tavuğunun, 70 adet sülün kuşunun ve 20 adet hindisinin 1 hafta içinde ardı ardına öldüğünü kaydeden Beyitler, hayvanlarının önce durgunlaştıklarını, solunum zorluğu çektiklerini ve yeşil renkte ishal yaptıklarını, bu semptomları gösterenlerin ise ertesi gün öldüğünü anlattı.
Hayvanlarını çok sevdiğini ve ölümlerini engelleyemediği için çok üzgün olduğunu söyleyen Beyitler, Mağusa ve Lefkoşa Veteriner Dairesi’ne gittiğini, veterinerlerin kendisine hayvanlarının büyük ihtimalle yalancı veba hastalığından öldüğünü söylediklerini bildirdi. Beyitler, oradaki veterinerlerin kendisine verdiği antibiyotik ve vitaminlerin hiçbir işe yaramadığını iddia ederken, en az 10 bin TL’lik mağduriyeti olduğunu belirtti.
Beyitler ayrıca, çevresinde çiftliği olan arkadaşlarının da benzer kanatlı hayvan ölümleri yaşadıklarını ifade etti.

Ataben: Ticari işletmelerde durum tamam

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben konuyla ilgili olarak KIBRIS Gazetesi’ne verdiği bilgide, yalancı veba hastalığının önceleri Güzelyurt bölgesinde, son olarak da Lefkoşa ve sınır boylarındaki köylerde görüldüğünü söyledi.
Bu hastalığın ilk önce Güzelyurt bölgesinde kumru ve güvercinlerde ortaya çıktığına dikkat çeken Hüseyin Ataben, daha sonra evlerde yetiştirilen kümes hayvanlarında da hastalığa rastlandığını bildirdi.
Ataben, bu hastalığın aşı yolu ile önüne geçilebildiği için ülkemizdeki ticari işletmelerde görülmediğinin savundu.
Bu hastalığın kendisini solunum zorluğu ve ani ölüm belirtileriyle gösterdiğine dikkat çeken Hüseyin Ataben, ancak kesin tanı için laboratuar ortamında inceleme yapılması gerektiğine işaret etti.
Güney Kıbrıs’ta hastalığın ticari işletmelere de yayıldığını ileri süren Hüseyin Ataben, ülkemizde böyle bir durum olmadığını ayrıca, hayvandan insana herhangi bir yolla buluşmadığını belirtti.

Rum basını: Kuzeyden veri talep edildi

Rum Veteriner Dairesi’nin, sahte veba virüsünün yayılmasını engellemek için çabalarını, karantina altına alınan Koçinotrimitya ve Ay. Trimithia köylerinin 10’ar kilometre etrafındaki evcil kanatlılar üzerinde yoğunlaştırdığı kaydedilirken, bu kapsamda, Koçinotrimitya ve Mammari’deki kümeslerde beslenen kanatlıların sahiplerinin rızasıyla itlaf edildiği bildirildi.
Fileleftheros’un haberine göre Rum Veteriner Dairesi ekipleri, virüsün halen görüldüğü yerlerde tutulması, yayılmaması için Güney Kıbrıs genelinde alarmda bulunuyor. Daire Müdürü Yorgos Kiriakidis sahte vebanın, halen görülmekte olduğu iki bölgeyi aşması halinde tavukçuluk sektörünün tamamen mahvolacağı uyarısında bulundu.
Gazete virüsün yayılmasını engellemek için kanatlı hayvan, yem ve yumurtaların bir yerden bir yere gidişine getirilen yasaklama dolayısıyla virüsün görülmediği yerlerdeki çiftlik sahiplerinin de mağdur olduğuna işaret etti.
Rum Veteriner Dairesi’nin sahte vebanın görülme nedenlerinin araştırılmakta olduğunu ve bu kapsamda KKTC’deki durumla ilgili göstergelerin de talep edildiğini belirten gazete, bu kapsamda BM himayesindeki Sağlık Teknik Komitesi’nin Lefkoşa Havaalanı’nda yapılacak ve Kıbrıs Türk ve Rum veterinerlerin katılacağı planlı toplantısının ilgiyle beklendiğini kaydetti.

Gazete Sağlık Teknik Komitesi’nin son toplantısında Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafına sahte veba konusunda hiçbir bilgi vermediğini sadece Kıbrıs Türk basınında 8 Haziran tarihinde Güzelyurt bölgesindeki bir tavuk çiftliğinde vaka görüldüğü haberi yer aldığını yazdı.

Fileleftheros Rum tarafında sahte veba sorununun benzeri görülmemiş boyut kazanması nedeniyle Rum Gümrüğü’yle, Güney Kıbrıs-KKTC sınır kapılarındaki kontrollerin artırılması ve KKTC’den Güney’e geçen ticari mallara sıkı denetim yapılması konusunda istişarede bulunulduğunu haberine ekledi.

Aynı gazete Rum Sağlık Birimleri piyasada yaptıkları araştırmalarda “Grigoriu” şirketi tarafından üretilen işlenmiş tavuk (chicken nuggets) ürününde salmonella saptandığını ve piyasadan toplatıldığını haber verdi. 

KIBRIS GAZTESİ
Editör: TE Bilisim