Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği’nin günün anlam ve önemine ilişkin yazısı Nejla Egemen tarafından okundu.

Haspolat’ın adını, taarruzda şehit düşen Kayserili er Mahmut Haspolat’tan aldığı anımsatılan konuşmada, köyün kurtarılması sırasında 15 askerin şehit olduğu belirtildi. Şehitlerden 1’nin asteğmen, 2’sinin piyade çavuş, 1’inin onbaşı, 11’inin ise piyade er olduğu kaydedildi.

Konuşmada, “Haspolat’a 3 Haziran 2011’de dikilen Mehmetçik Anıtı geçmişimizle övündüğümüzün, geleceğimize güvenle baktığımızın açık bir simgesidir” vurgusu yapıldı.

DİĞER KONUŞMALAR

Törende sırasıyla Haspolat Muhtarı Asım Egemen, Haspolat’a ismini veren, emekli subay, Kıbrıs Gazisi Atilla Çilingir ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Zorlu Töre de birer konuşma yaptı.

Asım Egemen, anma törenindeki konuşmasına, “Sizlerin sayesinde bizler ve çocuklarımız buralarda güvenli bir şekilde yaşamaktayız” diyerek başladı. Egemen, anma törene katılanlara ve törenin organize eden Emekli Astsubaylar Derneği yetkililerine teşekkürlerini iletti.

ÇİLİNGİR

Törene katılmak üzere Türkiye’den KKTC’ye gelen Emekli Komutan Çilingir, içine sinmeyen bazı düşünceler olduğundan söz ederek, şunları ekledi:

“Bu bölgeyi ikinci harekâtta taarruz edeceğimizi, 41 yıl sonra size buradan hitap edeceğimi hiç düşünmemiştim. Bu topraklarda kurulan bir devletin, devletin öz sahibi olan Kıbrıs Türklerin günümüzün değişik fikirleri etrafında darmadağın olacağını, teslimiyet ve dönüşüm adı altında Birleşik Kıbrıs hayalperestlerine prim vereceğini de hiç düşünmemiştim.”

Kıbrıs’ta vatan ve vazife uğruna verilen görevi yerine getirdiklerini ifade eden Çilingir, “Bu görevi, Mehmetçikle ve onu burada hasretle bekleyen mücahitle kol kola girerek yerine getirdik” de“Başta devlet başkanınız Sayın Akıncı’ya ve müzakere masasında Kıbrıs Türk halkının tarihi ve hukuki kazanımlarını göz ardı edenlere sesleniyorum” diyen Çilingir şunu ekledi:

“Bu topraklara sadece kendi bölüğümden 7 şehit emanet eden bir subay olarak size soruyorum Birleşik Kıbrıs çözümü adı altında o masada imza attığınız zaman, Boğaz, Karaoğlanoğlu ve adanın değişik yerlerinde size emanet edilen mücahitlerin ve Mehmetçiklerin şehitliklerin, Rumlara teslim edecek misiniz?”

Çilingir, konuşmasının sonunda Haspolat Muhtarı Egemen’e, Haspolat köyünün ve Mehmetçik Anıtı’nın tarihçelerini çerçevede takdim etti.

TÖRE: “HASPOLAT MİAMİLYA OLMAYACAK”

UBP milletvekili Zorlu Töre ise, KKTC’ye sahip çıkarak, devleti sonsuza kadar yaşatmanın herkesin görevi olduğunu kaydetti.

Emperyalist güçlerin “Barış”, “Birleşik Kıbrıs” ve “Çözüm” diyerek büyük bir oyun oynadığını vurgulayan Töre, “KKTC ebediyen yaşayacak, ay yıldızlı bayraklar gönderden inmeyecek ve Haspolat “Miamilya” olmayacak” dedi.

Şehitlerin, KKTC’de dalgalanan bayrakların gölgesinde huzurla yattığını belirten Töre, “Ne şehitlere, ne de hayatta olan gazilere ah vah çektirmemek için uyanık olmalıyız” dedi.

Zorlu Töre, Haspolat’ın ebediyen Mehmetçik’in ismini taşıyacağını dile getirerek, Türk askerinin Kıbrıs Türk halkı için önemine değindi.

TMT Mücahitler Derneği, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği, Türk Barış Kuvvetleri Gazileri ve Aileleri Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Haspolat Sanayi Gençlik ve Spor Kulübü yetkilileri ile temsilcilerinin katıldığı, köy halkın da hazır bulunduğu törenin ardından konuklara ikram da bulunuldu.
Editör: TE Bilisim