Açılışta, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Constantinos Yiorkadjis ile Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle de hazır bulunacak.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz 2013 yılından itibaren tam kapasite hizmet vermeye başlayan tesisin resmi açılışı saat 11:30’da gerçekleştirilecek.

Lefkoşa’nın iki belediye başkanı ve ilgili ekipleri arasında gerçekleşen işbirliği çalışmaları sonucunda hayata geçirilen ve 1 Temmuz 2013’ten itibaren tam kapasite hizmet vermeye başlayan yeni atıksu arıtma tesisi, her iki toplum dahil olmak üzere 270.000’lik bir nüfusa hizmet veriyor ve günde 30,000 m3’lük bir arıtım gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık olarak 25 Milyon Euro’ya mal olan proje, Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu, Kıbrıslı Türkler adına Avrupa Birliği’nin finansmanlığında ve BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) yürütmesiyle hayata geçirildi.

Tesis tarafından yılda 10 milyon m3’lük arıtılmış su, tarım sulaması için yeniden kullanılabilecek duruma getiriliyor. Ayrıca doğal gübre olarak kullanılmaya uygun, her yıl 3 bin ton gübre de üretilebiliyor.

FELLAHOĞLU: “LEFKOŞA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KAZANIM”

Konu ile ilgili açıklamada bulunan LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, tesisin günlük 30 bin metreküp evsel atık suyu arıtma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, tesisin Lefkoşa için çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Fellahoğlu, yeni su arıtma tesisinin Lefkoşa’nın kanalizasyon anlamında tesis ihtiyacını uzun yıllar karşılayacağını ifade ederek, tesiste dünyadaki atık su arıtma tesislerinin kullandığı en ileri teknoloji olan membran sisteminin uygulandığını belirtti.

Editör: TE Bilisim