Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) çalışmalarını yürüten bilim insanlarını konu alan “Harnıp Ağaçlarının Altında- Kıbrıs’ın Kayıp Yaşamları” (Beneath the Carob Trees: The Lost Lives of Cyprus) isimli kitap bu akşam Goethe Enstitüsü’nde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

Etkinliğe Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Rum Üyesi Nestoras Nestoros, Komitenin BM tarafından atanan üyesi Paul Henri Arni, Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Başkanı Michaela Foresti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı Program Yöneticisi Tiziana Zennaro, Goethe Enstitüsü Başkanı Johannes Dahl yanında diplomatik temsilciler, AB ve UNDP yetkilileri, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışanları ve kayıp yakınları ve bazı vatandaşlar katıldı.

Etkinlik, Goethe Enstitüsü Başkanı Johannes Dahl’ın açılış konuşmasının ardından Kayıp Şahıslar Komitesi çalışanlarını konu alan kısa film gösterimiyle devam etti.

KÜÇÜK

Film gösteriminin ardından söz alan Gülden Plümer Küçük etkinlikte yaptığı konuşmada, kitabın hassas ve önemli bir alanda hizmet veren Komite çalışanlarını konu aldığını ifade ederek çalışanlara teşekkür etti.

Kitabın, Kıbrıs adasının gerçeklerini, kayıp yakınlarına aradıkları cevabı sunmak için çalışan komite çalışanları üzerinden anlattığını söyleyen Küçük, “Zaman, KŞK’nın karşılaştığı en büyük zorluk” diye konuştu.

Kitapta bu konunun da açık şekilde ortaya konduğunu belirten Küçük, kitaptaki ilk öyküde yer alan kişinin kısa süre önce hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Kitabın KŞK çalışmalarını ve KŞK çalışanlarının hislerini çok iyi şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Küçük, Komite’nin çalışmalarının iki toplumun yeniden yakınlaşması üzerinde önemli etkiye sahibi olduğunu kaydetti.

NESTOROS

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Rum Üyesi Nestoras Nestoros ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Komisyon çalışmalarının adadaki barışa katkı koyduğunu anlattı.

KŞK ailesi içinde yer almaktan onur duyduğunu ifade eden Nestoros da konuşmasında zaman faktörüne değinerek, görgü tanıklarının hayatını kaybettiğine işaret etti.

Nestoros konuşmasında, AB ve UNDP başta olmak üzere çalışmalara katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

ARNİ

Komitenin BM temsilcisi Paul Henri Arni ise konuşmasına KŞK çalışanlarına teşekkür ederek başladı.

Arni, meslek hayatı boyunca edindiği deneyimlerden çıkardığı sonuca göre en büyük yarayı kayıp yakını olmanın açtığını söyleyebileceğini kaydetti.

FORESTİ

Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Başkanı Michaela Foresti ise KŞK’ya destek vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kitapta adadaki ortak acıyı anlatan öykülerin yer aldığını kaydetti.

ZENNARO

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı Program Yöneticisi Tiziana Zennaro etkinlikte yaptığı konuşmada KŞK’ya destek olurken, Komisyonun özverili çalışmalarına ilk elden tanık olma şansı elde ettiklerini kaydetti.



KİTAP 3 DİLDE BASILDI

Kanadalı Yazar Rory MacLean tarafından kaleme alınan kitabın fotoğraflarını İngiliz Fotoğrafçı Nick Danzinger çekti.

Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerinde hazırlanan kitap Armida Yayınları ve Galeri Kültür Yayınları tarafından Avrupa Birliği finansmanıyla ve UNDP desteğiyle basıldı.

Kitaptaki fotoğraflarla ilgili geçen mayısta New York’ta bir sergi düzenlenmiş ve serginin açılışını BM Genel Sektreteri Ban Ki-moon yapmıştı. Sergi ekim ayında Brüksel’de, kasım ayında ise Cenevre’de tekrarlanacak.

Sergi 2017 yılında ise Kıbrıs’taki farklı yerleşim birimlerini gezecek.


Haber-Fotoğraf: Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Editör: TE Bilisim