Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) başkan adayı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa ekibi seçim çalışmaları çerçevesinde Kıbrıs Türk Ortobetik Özürlüler Derneğini ziyaret etti, projelerini anlattı, görüş ve önerileri dinledi.

Toplumun tüm kesimlerini içine alacak şekilde politikalar üreterek nasıl bir yol izleyecekleri yönünde çalışmalar yaptıklarını anlatan Harmancı, özellikle engelli hakları ile ilgili araştırmalar yaptıklarını, başarılı 10 şehir uygulamasına bakarak bu konuda en başarılı şehirlerden biri olan İspanya'nın Avilla kenti üzerinden ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

İspanya’da projelendirme aşamalarında engelli yurttaşların da fikirlerinin alındığını ve engellilerin de projelerin hazırlanmasında aktif bir şekilde rol aldıklarını anımsatan Harmancı empatinin bir noktaya kadar yardımcı olduğunu, engelli kişilerin de projelerin hazırlanmasında yer almasının daha olumlu sonuçlar verebileceğinin altını çizdi. Projeleri hazırlarken engelsiz projeler hazırlamaya özen gösterdiklerini kaydeden Harmancı, göreve gelmesi ile birlikte herşeyden önce engelsiz bir şehir yaratabilmek için 2015 bütçesine bir kaynak yaratacaklarını belirtti.

Gönüllü katkılarını bir noktaya taşıyarak engelsiz bir şehir yaratmak için başlangıç yapacaklarını belirten Harmancı, FOGEM örneğinin güzel bir örnek olduğunu ve bunun bir başlangıç olması gerektiğini ifade etti. Sadece bir parkın bir bölümünün değil, tüm parkların engelsiz olması gerektiğine dikkat çeken Harmanı, göreve gelmeleri ile birlikte LTB binasının girişini de engelsiz hale getireceklerini açıkladı.

Lefkoşa ekibinde mimar ve mühendislerin de yer aldığını, bazılarının mimar ve mühendisler odasında engelli standartları konusunda çalışmalar yaptıklarını da anlatan Harmancı, alanlarında uzman kişilerin bilgi ve birikimlerinden mutlaka yaralanacaklarını söyledi.

Paydaşların sürekli toplanabileceği Koordinasyon Kurullarına da ihtiyaç olduğunu, bu yönde çalışmalar yapacaklarını belirten Harmancı, maddi sorunları çözerken, şehrin dokusunu da değiştirecek adımları atacaklarını kaydetti. Kaldırımlarıın standart dışı olduğunu belirten ve kaldırımları etap etap engelsiz hale ve gelmesi için çalışacaklarını belirten Harmancı, Meclis üyesi adayları Çelen Çağansoy’un da engelsiz bir şehir yaratmak için yapılan çalışmalara katkı koyduğunu da kaydetti.



-Günay Kibrit-
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ise, Harmancı ve Lefkoşa ekibinin hazırladığı projeleri detaylı olarak incelediğini ve herhangi bir eksik görmediğini, her birininin ayrı ayrı hayata geçmesi gereken projeler olduğunun altını çizdi.

Bin 100 aday içerisindeki 3 engelli adaydan ikisinin TDP listelerinde olduğunu belirten Kibrit, Harmancı ve ekibine aday listelerinde engelli kişilere de yer verdikleri için teşekkür etti. KKTC nüfusüna bakıldığı zaman yaklaşık 30 bin engelli olduğunu, bu kişilerin yakınlarını da göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 90 bin kişinin etkilendiğini belirten Kibrit, 90 bin kişiyi göz ardı ederek ülkeyi idare etme anlayışını da eleştirdi.
 
Editör: TE Bilisim