Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı dün Büyük Han esnafı ile geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirerek, Büyük Han’ın ve esnafın yaşadığı sıkıntıları dinledi.

Büyük Han’ın Pazar günleri de açık olması konusunda görüşme yapan Bakan Harmancı, esnafın sıkıntılarını gidermek için girişim başlattı.

Pazar günlerinde dükkanların kapalı olmasını işlerin az oluşuna ve Pazar günleri turistlerin Büyük Han’a rağbet göstermemesine bağlayan dükkan sahipleri, toplantıda bu konuyu görüşerek isteyen dükkan sahiplerinin Pazar günleri dükkanlarını açması hususunda karara vardılar.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın talebi üzerine toplantıya Vakıflar İdaresi’nden bir yetkili de katılarak esnafın isteklerini ve sorunlarını dinledi.

Büyük Han’da yapılan toplantı sonunda Pazar günleri Vakıflar İdaresi’nin Han’ı açması ve yaz aylarında daha geç saatlerde kapanması için maliyet hesaplanması yapılarak soruna çözüm üretilmeye çalışılacak.
Büyük Han’a gelen turistlere tur operatörleri tarafından gerekli zamanın verilmediğini ve gelen turistin bir şey almayarak gittiğini de söyleyen Büyük Han esnafı, sınır kapılarında Büyük Han ile ilgili tanıtıcı broşürlerin olmadığını ve gerekli tabelaların da eksik olduğunu söylediler.

Devletin el işlerinden yerel sanatçıya teşvik sağlaması gerektiğini veya vergiden muaf tutması gerektiğini de söyleyen dükkan sahipleri. El sanatlarına Maliye Bakanlığı’nın vergi aldığını ve dünyanın hiç bir yerinde böyle bir durumun söz konusu olmadığını söylediler.

Devletin el işleri için teşvik vermesi gerektiğini de vurgulayan dükkan sahipleri, Vakıflar İdaresi’ne ödenen dükkan kiralarının yanı sıra temizlik içinde ayrıca para ödediklerini belirttiler.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Rehberler Birliği, Seyahat Acenteleri Birliği, Vakıflar İdaresi ve Maliye Bakanlığı ile birlikte consensus sağlanması için gerekli toplantıların yapılması ve, amaçlarının strateji belirleyip gelecek hükümete baskı unsuru sağlamak olduğunu ifade etti.

Bakan Harmancı, toplantıda görüşülen konuları kısa süre içerisinde çözmenin zor olduğunu ama çalışmalarına başlayacağını söyleyerek, Büyük Han esnafının aralarında 5 kişilik bir temsilci grubu seçmelerini istedi.
Seçilecek olan bu 5 kişi ile sürekli istişare içerisinde çalışıp Büyük Han’ın sorunlarına çözüm üretmek istediklerini de söyleyen Bakan Harmancı, toplantının ardından Büyük Han içerisinde bulunan dükkanları tek tek ziyaret ederek, dükkan sahiplerinin çalışmalarını inceledi.
 
Editör: TE Bilisim